lördag 11 juni 2011

Islamanpassad simskola ska minska drunkningar

Lyssna: ”Vatten är inte farligt utan bara okunskap”

MÅNGKULTURELL SIMSKOLA I slutet av maj rapporterade vi om Svenska Livräddningssällskapet som genom finansiering av Postkodlotteriet ska lära ut simning på diverse språk. Sveriges Radio hade ett längre inslag om detta på fredagen. Tolv simlärare med utländsk bakgrund utbildas nu då livräddningssällskapet vill minska antalet drunkningsolyckor bland barn och ungdomar under 19. Dessa ska i sin tur lära ut simning till barn och föräldrar på andra språk, och det hela har så klart anpassats så att flickor ska kunna lära sig simma i en övrigt tom simhall så att inga jämnåriga finns på plats samtidigt. Dessutom har man låtit sy upp så kallade badburkor, allt för att följa islams regler.

Mona Lisa Wernesten, projektledare för projektet Simskola för alla vid Svenska Livräddningssällskapet, säger att en stor del av de tolv barn och ungdomar som drunknade i fjol var invandrare.

– Den största delen var faktiskt barn till ensamstående föräldrar, och också barn från Mellanöstern var en stor del. Det var väldigt olyckligt, men då ser vi att det rör sig om mindre barn och dålig tillsyn från föräldrarna, det är det som så många gånger är anledningen. Man glömmer av, man kanske tittar bort, man läser eller något sånt där. Och sedan också då att små barn drunknar tyst, säger Mona Lisa Wernesten.

Bland de nya simlärarna som nu utbildas finns muslimska kvinnor som i sin tur ska undervisa flickor vars föräldrar inte vill att barnen ska finnas bland andra jämnåriga då de lär sig simma, det löser Svenska Livräddningssällskapet genom att boka simhallen och ordnat så att dessa barn kan utbildas enskilt.

Baddräkten är som bekant ytterligare en känslig fråga i islam. De föräldrar som inte vill att döttrarna ska visa alltför mycket av sina kroppar inför andra barn och vuxna får en så kallad badburka.

– Ja, vi löser alla problem. Man har låtit sy upp en baddräkt, en badburka den kallas för. Fast det är inte en riktigt en burka, men det är en baddräkt som är heltäckande från halsen ner till fötterna, med en liten kjol på och sedan också en badmössa, så vi har löst det problemet, säger Mona Lisa Wernesten.

Undervisningen sker på totalt nio språk: bland annat arabiska, somaliska, bosniska, assyriska, persiska och engelska. Lärarna ska sedan finnas tillhands på olika platser runt om i landet, från Gävle till Malmö.

Projektet ska pågå i 18 månader och finansieras med pengar från ökända Postkodlotteriet, som PI tidigare skrivit om.

SR

Relaterat

Mångkulturell simskolesatsning

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt