fredag 10 juni 2011

Syrian dömd för grov kvinnofridskränkning

GROV KVINNOFRIDSKRÄNKNING Det handlar om ett syrianskt par där kvinnan blivit utsatt för många kränkningar och misshandel från mannen. Deras liv tillsammans andas maktutövning, förtryck och skamkultur.

Jenny, här under kallad hon, träffade Emanuel via Internet och de kände direkt att de tyckte om varandra. De gifte sig 2008, flyttade till villa och fick en liten dotter.

Emanuel har emellertid varit mycket bestämd avseende vissa saker och när hon inte har hållit med har det uppstått tjafs. De är båda syrianer men hon är mer försvenskad än vad han är vilket lett till konflikter dem emellan. Många av bråken är hänförliga till hans familj som i princip bor granne med dem. Under åren har deras bråk förändrats på så sätt att det blivit mer slag från Emanuel.

Åtalets alla delar

Jenny berättar:

Punkten a) Det uppstod bråk mellan henne och Emanuel i köket. Hon skulle baka bröd och Emanuels mamma hade tagit några av deras ugnsplåtar varför hon inte hade tillräckligt med plåtar. Hon påtalade detta för Emanuel som sa något i stil med ”skit i det”. Hon var ganska verbal mot Emanuel vilket han inte gillade. Han anser att hon ska tiga och svälja. Emanuel blev väl trött på att höra om ugnsplåtarna och han blev arg. Han tog ett hårt grepp om hennes armar. Antagligen skrek och svor hon. Emanuel knuffade därefter in henne i en dörr.

Hon försökte ta sig ur hans grepp. Han tog då ett strypgrepp om hennes hals varpå hon slet sönder hans t-shirt. Det gjorde ont. Strypgreppet varade inte särskilt länge men hon fick ont efteråt. På armarna fick hon blåmärken. Hon har antagligen i samband med händelsen sparkat och slagit men det har varit för att komma loss.

Punkten b) Kvällen före hade hon och Emanuel tjafsat. Hon hade inte följt med på hans mammas födelsedagsfest och det var anledning till grälet. Den aktuella dagen skulle hon på arbetsintervju. Hon gick upp på morgonen för att göra sig i ordning. Dottern vaknade och hon satte henne i en gåstol. Emanuel, som just vaknat, kom upp. Han var arg och frågade varför hon inte hade bytt blöja på dottern. Hon vet inte exakt vad som utlöst hans vrede; möjligen var det att hon inte bytt blöja på dottern eller att hon hade sminkat sig vilket Emanuel inte gillar. Han tog tag i hennes armar och puttade in henne på toaletten.

Hon slog i ryggen och baksidan av låret där hon senare fick blåmärken. Hon lämnade lägenheten och gick till arbetsintervjun. Emanuel hade då sagt åt henne att sticka och att han aldrig mer ville se henne. Hon grät hela vägen till intervjun. Efter intervjun var hon jätterädd för att gå hem. Hon ringde till sin mamma och berättade att hon blivit utkastad. Hon grät. Hon har även visat blåmärkena för sin mamma.

Punkten c) En vecka före den aktuella händelsen hade hon och Emanuel varit hemma hos hans föräldrar och hans mamma hade varit irriterad och otrevlig mot henne. Bl.a. hade mamman kommenterat hennes övervikt. Hon kommer inte särskilt bra överens med Emanuels mamma. Den aktuella dagen kom Emanuels mamma hem till dem med mat. Hon sa att hon inte ville ha dennas mat. Emanuel bjöd in sin mamma och när denna hade gått frågade Emanuel henne varför hon inte hade tittat på hans mamma. Tjafs uppstod och Emanuel ville prata men det hade hon inte lust med.

Emanuel gick ut en stund och när han kom tillbaka var han jättearg. Hon satt då i köket och skar gurkskivor till dottern. Emanuel gapade och skrek. I vrede tog han kniven från henne och slängde den i väggen. Hon började gråta. Emanuel tog dottern och hon sa åt honom att ge henne dottern. I samband därmed knuffade han avsiktligen henne mot en dörrkant/vägg. Hon slog i axeln och det gjorde ont Emanuel tog bilen och försvann med dottern.

Punkten d) Måndag den 13 september 2010 åkte hon och dottern till hennes mamma i Göteborg. Anledningen härtill var att hon och Emanuel hade bråkat dagen innan och att han då misshandlat henne. Hon vågade på grund av rädsla inte stanna kvar i deras bostad. Hon trodde att Emanuel skulle komma att döda henne. Såvitt avser den aktuella händelsen hade hon och Emanuel varit på hennes bästa kompis bröllop. Det hade uppstått tjafs mellan henne och Emanuel. Det började redan i kyrkan och fortsatte under festen. De åkte därför hem.

Hon bytte om till pyjamas och satte sig i soffan där hon råkade somna vilket man inte får göra för Emanuel. Han kom upp mitt i natten och släpade in henne till sovrummet och knuffade ner henne i sängen. På morgonen när de vaknade frågade han henne om hon också skulle förstöra denna dag genom att vara sur. Emanuel åkte därefter och hämtade dottern som sovit över hos sina farföräldrar.

När Emanuel kom hem ville han att de skulle prata. Hon hade ingen lust att prata och tittade bort. Emanuel tog då tag i hennes pyjamas. Han vred om så hårt att två knappar föll av och hon fick rivmärken. Han frågade varför hon betedde sig som en idiot. Han slog henne på armen och hon började gråta. Emanuel sa då ”dina tårar tar dig ingenstans”. Han tog tag i båda armarna och det gjorde ont. Han utdelade också slag mot huvudet men hon vet inte hur många. Han tog tag i hennes ansikte. Emanuel tryckte hennes huvud mot sänggaveln och tog ett strypgrepp med en hand. Hon fick ingen luft. Hon gjorde motstånd och försökte sparka. Hon bet Emanuel i armen för att kunna ta sig loss.

Emanuel släppte henne, tog fram en kamera och sa ”nu har jag bevis på att du slår mig också”. Hon föll ner från sängen till golvet; hur det hänt vet hon inte. Hon tror dock inte att hon varit avsvimmad. Hon kämpade för att få luft. Hon hade värk i huvudet och det gjorde ont i ansiktet. Hon låg kvar på golvet och grät varpå Emanuel sa till henne ”du platsar i Hollywood”. Dottern stod bredvid och grät. Hon försökte ta sig upp men klarade inte av det. Det blev mörkt för ögonen. Till slut lyckas hon sätta sig på sängkanten och Emanuel frågade henne ”var det värt allt det här?” Det värkte i hela kroppen. Emanuel gav henne en smäll på hakan men den bad han faktiskt om ursäkt för. Emanuel gick därefter ut en sväng.

Punkten e) Hon hade just återvänt från Göteborg. Emanuel ville att hon skulle ta tillbaka polisanmälan. Med anledning av detta tog han tag i hennes hand och vred om denna. Det gjorde ont och hon fick ett blåmärke. I samband med detta slet han sönder hennes armband och tog även hennes smycken. Hon sa till Emanuel att om han skulle röra henne igen skulle hon ringa polisen. Emanuel tog då ett steg tillbaka och det lugnade ner sig.

Punkten j) Hon var ensam hemma den aktuella dagen. När Emanuel kom hem blev han irriterad över att hon inte packat upp matvaror som han tidigare hade handlat och för att hon tagit ner deras bröllopsfoto. Hon satt i soffan med en filt över sig. Emanuel slet bort filten och sa ”ut, du har inget här att göra”. Han hämtade hennes kläder från sovrummet och dumpade dessa i en av sofforna. Emanuel ville att hon skulle ge sig av men hon vägrade. Han försökte då välta soffan. Hon reste sig och gick därifrån. En kort stund senare frågade Emanuel var hon gjort av bröllopsfotot. Hon svarade att hon slängt det och då blev Emanuel jättearg. Gräl uppstod och de svor till varandra. Emanuel tog tag i hennes handled och smällde in hennes arm i väggen. Hon fick ett rivmärke på armbågen.

Hon mår fortfarande psykiskt dåligt med anledning av det som hänt. Hon är rädd och befarar att hans familj kommer att göra något mot henne.

Södertörns tingsrätt dömde

  • Emanuel Eyub Josefsson, född 1980, för grov kvinnofridskränkning till 6 månaders fängelse. Han ska utge skadestånd med 23 450 kronor till hustrun.

Hovrätten fastställde domen.

Domstolar

Södertörns tingsrätt, B 15920-10
Svea Hovrätt, B 800-11

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt