torsdag 9 juni 2011

Oday Suudi och Cadeey Gubben Pettson och Findus på somaliska

BARNBOK Först ska ni titta på ovan video igen, eftersom det berör Katrineholm. Ett antal somalier gapar och försöker demonstrera till stöd för en avhyst familj. Nu ska alla dessa somalier få en översatt barnbok, nämligen Rävjakten med figurerna Pettson och Findus, som på somaliska fått namnen Oday Suudi och Cadeey.

Det är en somalier, Yassin Mahi, i Katrineholm som översatt den och hävdar att integrationen går lättare för barnen att lära sig svenska om de läser böcker på somaliska. Han önskar att alla somaliska barnfamiljer i Sverige kunde få en bok för att komma närmare den svenska kulturen. Han menar det ger föräldrarna möjlighet att läsa samma böcker som de infödda svenskarna för barnen, att det ger bra inblick i hur det svenska familjelivet kan se ut, det ger insikt i det där ogripbara som är svenskhet.

Yassin Mahi har bekostat översättningen och Katrineholms kommun har också lurats in i projektet och bidragit med 15 000 kronor, som är halva kostnaden för rättigheterna och tryckningen.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt