lördag 23 oktober 2010

Frp vill förbjuda pengaöverföringar från islamiska länder

NORGE Fremskrittspartiet med partiledare Siv Jensen i spetsen vill stoppa utländsk finansiering av en ny moské i Tromsø. Dessutom har man i Stortinget föreslagit ett förbud mot överförandet av pengar till politisk eller religiös aktivitet i Norge från totalitära, islamiska regimer som inte följer FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Det var på Frp:s partikongress tidigare på lördagen som Jensen motiverade partiets motstånd mot planerna på en ny moské och framhåller att det inte handlar om ordinär religiös verksamhet utan extrema former av politiska aktiviteter  under religionens täckmantel.

– Vi snakker ikke om helt ordinære søndagsskoler. Den [moskéen] kan komme til å bli en arktisk utpost for svært ytterliggående deler av islam. Det handler om hvordan vi ønsker å beskytte oss mot radikale ytterliggående krefter.

Jensen påpekar att det redan är förbjudet för politiska partier att motta pengar från utlandet och att detta i princip handlar om samma sak. Hon säger vidare att hon främst vill åt krafter som använder religionen för att främja en politisk ideologi som kan vara farlig. Jensen säger sig också ha uppfattat en oro för dessa saker hos det norska folket och att det skulle överraska henne om de andra partierna inte också tar upp ämnet till diskussion.

Aftenposten

Utenriksminister Jonas Gahr Støre säger nej

Moskén i Tromsö är sunni, och strikt sådan; wahabistisk. Jonas Gahr Støre skräder inte med orden utan vill förhindra att wahabister i Saudi försöker finansiera moskéer i Norge – så länge man inte får bygga kyrkor i Saudi. Norska UD har nekat Tawfiiq islamske senter önskad finansiering. Och samma svar kommer man ge Alnor, vilket är moskén i Tromsö.

VG
Nordlys - alla deras artiklar om moskén i Tromsö

Kaliber P1: Saudiarabisk mission i Sverige

2005 gjorde Kaliber en granskning av wahabisternas försök att sprida sig i Sverige:

En sträng tolkning av islam köper sig makt och inflytande i Sverige. Det handlar om Wahabismen, med starka Saudiska intressen. Nästan alla muslimska församlingar här har börjat i mörka och kalla källarlokaler. För att komma upp till ytan har de varit hänvisade till rika arabiska donatorer – främst Saudier. Men pengarna ges inte kravlöst, utan i utbyte mot maktpositioner och med en vilja att sprida den stränga Saudiska tolkningen av islam – wahabismen eller salafi.

Kaliber har, i ett samarbete med P1-programmet Människor och Tro, granskat den saudiska missionen i Sverige. Vi har fått reda på att nästan alla församlingar i Sverige varit i kontakt med rika saudiska finansmän, och vi kan också visa att deras gåvor ofta inte bjuds villkorslöst. Den saudiska tolkningen av islam är strängt konservativ. Och det är den inriktningen de saudiska missionärerna vill ska predikas och efterlevas – till många svenska muslimers förtvivlan. Och de är inte ensamma om att utsättas för det här trycket.

Läs hela

PrintFriendly Share




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt