söndag 3 oktober 2010

Hundratalet asylsökande på konferensanläggning

ASYLSÖKANDE Migrationsverkets befintliga transitboenden i Göteborg är överfulla efter en dramatisk ökning av antalet flyktingar till Sverige. Tidigare har Verket kört över Lysekils och Ölands kommuner. Nu är det konferensanläggningen Tjörnbro Park på Almön som på onsdagen tog emot ett hundratal asylsökande efter en blixt snabb uppgörelse med Migrationsverket. Först i efterhand informerades kommunen om planerna. Där är man nu upprörd över agerandet.

Detta kan man läsa på kommunens hemsida:

Igår eftermiddag (28 september 2010) informerades Tjörns kommun om att Migrationsverket slutit ett avtal med Tjörnbro Park. Avtalet innebär att Tjörnbro Park blir en av Migrationsverkets tillfälliga boenden (ankomstenheter) med plats för 200 flyktingar. Onsdagen den 29 september kommer 100-150 flyktingar till Tjörnbro Park. På förmiddagen den 29 september fick kommunledningen ytterligare information av Migrationsverket. Avtalet gäller tre månader med möjlighet till förlängning. Flyktingarna är familjer och ensamstående. De 100-150 personer som anländer under onsdagen kommer framförallt från Balkan och också från nordöstra Afrika och Mellanöstern. Migrationsverket har personal på plats.

Migrationsverket ger följande bakgrund:

Sverige har för närvarande en kraftig ökad tillströmning av flyktingar. Ordinarie ankomstboenden i t ex Göteborg räcker inte till. Migrationsverket söker då boende hos privata leverantörer som stugbyar, villavagnar och campingplatser. Liknande ankomstboenden finns i Lysekil, utanför Borås och på Öland.

På onsdagskvällen anlände bussarna med sammanlagt 105 asylsökande personer, både familjer och enskilda, till konferensanläggningen på Almön, strax nedanför Tjörnbron. Men kommunledningen blev minst sagt överraskad när Migrationsverket berättade om sina planer för flyktingboendet.

– På tisdag eftermiddag vid halvfem meddelade de att så många som 200 flyktingar skulle anlända till Tjörn redan nästa dag. Så gör man bara inte, tycker kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande Martin Johansen (FP).

– Hanteringen är fruktansvärd.

Han menar att en liten kommun som Tjörn behöver bättre framförhållning.

– Men vi får göra det bästa av situationen. Det är klart att vi ska ta hand om flyktingar, men det är normal anständighet att berätta om det i förväg.

Hans politikerkollega, kommunalrådet Benny Andersson (S), är om möjligt ännu mer upprörd.

– Jag blev så förbannad att jag inte visste vad jag skulle ta mig till. De här människorna kommer att behöva psykiskt stöd, vilket ställer stora krav på socialtjänsten i kommunen. Då måste vi i alla fall få lite tid att förbereda oss, säger Benny Andersson.

Kristina Christiansson, samhällsbyggnadsförvaltningens chef som tillfälligt vikarierar som kommunchef, säger att kommunen har ansvar för att flyktingarna får sjukvård.

– Vi vet inte heller om barnen ska gå i skola här, fortsätter Kristina Christiansson.

Hon menar att kommunen inte hunnit förbereda sig .

– Vi har framfört till Migrationsverket att det är helt oacceptabelt att det kommer så många flyktingar från den ena dagen till den andra, säger Kristina Christiansson.

GP
Stenungsposten

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt