fredag 8 oktober 2010

Ryska Spetsnaz-enheter till Tjetjenien

ANTI-TERRORISM Ryska specialgrupper (Spetsnaz) från inrikesministeriets polistrupper, OMON, avslutade i dagarna en antiterroristövning i Moskva-regionen. Denna slutövning var de sista förberedelserna för en insats i Tjetjenien. RIA Novosti meddelar också att övningen inkluderat bl.a. neutralisering av terrorister samt fritagande av gisslan, allt för att efterlikna villkoren i stridszonen. Polistrupperna kommer att samarbeta med Tjetjensk milis och stationeras i en förort till Tjetjeniens huvudstad, Groznyj.

Grupperna tillhör OMON i Moskva och slutförde övningen på inrikesministeriets övningsfält Sofrino i Moskvas län. Trupperna kommer att stationeras i Chankala, en förort till Groznyj i sex månader. Insatsen i Tjetjenien sker med stöd i rysk federativ lagstiftning från 1991, som går ut på att skydda liv och hälsa samt medborgerliga rättigheter och friheter. Dessutom ingår även skydd av statlig och allmän egendom från kriminella aktiviteter och anslag, enligt källor till RIA Novosti. Rent konkret kommer insatsen bl.a. att bevaka och skydda statlig personal, Röda Korset, observatörer från europeiska samarbets- och säkerhets-organisationen OSCE m.m.

Chankala har drygt 8 000 invånare och är känd för sin marknadsplats, här finns också en flygplats i form av en tidigare sovjetisk flygbas. Chankala är också adressen till högkvarteret för 42:e motoriserade infanteridivisionen. Till denna division hörde två stycken militära Spetsnaz-enheter som skaffade sig ett förfärligt rykte innan de lades ned 2008. Chankala var också platsen för en strid i första Tjetjenienkriget där tjetjenskt pansar förgäves försökte stoppa den ryska framryckningen mot Groznyj 1994.

OMON i strid mot ”terrorister” inför kommendering i Tjetjenien (ryska).
Specialoperation i Dagestan (You Tube: rysk kanal Rossija 24 2009/2010)
42nd Motor Rifle Division

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt