lördag 16 oktober 2010

Terrordåd förhindrat i Ryssland

TERRORISM En kraftig sprängladdning omhändertogs under fredagen den 15:e oktober av specialstyrkor i Dagestan, meddelar RIA Novosti. Det var personal från ryska säkerhetstjänsten FSB samt milis från dagestanska inrikes-ministeriet som gjorde en specialoperation inne i staden Derbent. Två sextio-liters dunkar med sprängmedel beslagtogs samt flera improviserade spränganordningar s.k. IED:s. Sprängämnesexpertis säger till RIA Novosti att sprängladdningens storlek skulle ha resulterat i substantiella förluster i människoliv.

Under en specialoperation i Dagestans tredje största stad, Derbent, omringades ett privat hem på Salmana-gatan. Under operation evakuerades boende i närheten. Dessutom tillkallades ambulans och brandkår till platsen, områdets huvudgasledning kopplades ur gasnätet. Operationen avslutades dock lyckosamt då sprängmedlen omhändertogs utan att de hann aktiveras. I huset fanns en beväpnad medlem av en extrem religiös gruppering. Den beväpnade personen likviderades under operationen när han försökte aktivera sprängladdningen, påstår RIA Novosti.

Under 2010 har flera terrordåd enligt RIA Novosti inträffat i norra Kaukasus, bl.a. har tre bilbomber exploderat i Dagestan under våren. I slutet av juni utlöste en självmordsbombare sin sprängladdning i Tjetjeniens huvudstad Grozny och fem milismän skadades. I augusti exploderade en bilbomb utanför ett kafé i staden Pjatigorsk, 40 personer skadades. I september omkom 16 människor och 123 skadades då en bilbomb laddad med flera kilo trotyl exploderar på en marknad i staden Vladikavkaz. I början september omkom flera soldater då en bilburen självmordsbombare utlöste sin sprängladdning i ett fältläger för ryska 136:e motorskyttebrigaden.

Derbent är Dagestans tredje största stad med omkring 112 000 invånare och ligger i södra delen av republiken. Dagestan är en delrepublik i Ryska Federationen och har 2,7 miljoner invånare. Dagestan ligger i norra Kaukasus och räknas som en del av Europa. Dagestan är platsen för ett lågintesivt krig där olika militanta grupper strider och där den största är terrorgruppen Shariat Jamaat.

Stor explosion förhindrad i Derbent, en terrorist likviderad (ryska).
Stora terrordåd i norra Kaukasien 2010 (ryska).

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt