torsdag 7 oktober 2010

Konsertmordet i Gamlestaden blev dråp

KNIVDRÅP Den somaliske sångaren Eid Jama uppträdde i ett gammalt skyddsrum, kallad Berg 211, på Artellerigatan i Gamlestaden i Göteborg den 8 maj i år. En av besökarna var Mahad Farah Aden (bilden), som åkte ner till festlokalen för att kolla sin yngre bror som befann sig på konserten. Han kom dit vid halv tre-tiden på natten. En halvtimme senare segnade han ner utanför festlokalen, dödligt knivhuggen. Idag föll domen mot hans baneman.

Den somaliske småbarnspappan och mordoffret Mahad Farah Aden, född 1983 och var mantalsskriven i Hammarkullen i Angered, hade inte varit på konserten men åkt ner till festlokalen för att kolla att allt var OK med hans yngre bror som varit på konserten. Lillebrodern hade ringt och berättat att han hade hamnat i bråk med ett par killar. När Mahad Farah Aden kom ner till festlokalen träffade han på de killar som gett sig på brodern. Det blev bråk och det slutade med att Aden knivhöggs till döds, mördad av sju hugg varav ett gick rakt genom bröstbenet. Emellertid var de övriga dödande ”mer eller mindre”. En 24-årig gärningsman greps därefter inne på klubben. Då hade han hunnit med att tvätta av kniven som han hade haft i fickan och sedan försökte gömma i toalettstolen.

Göteborgs tingsrätt dömde

Mohamud Omar Mohamed, född 1986-09-25 och mantalsskriven i Falkenberg, för misshandel i två fall samt dråp till åtta års fängelse. Mohamud Omar Mohamed ska utge 400 000 kronor i skadestånd till Mahad Adens anhöriga. Han nekar och hävdar nödvärn/självförsvar. Tidigare dömd till skyddstillsyn för en knivmisshandel. Även dömd för misshandel, försök till stöld och narkotikabrott med fängelse som påföljd.

Resonemang

Åklagaren hade yrkat på att Mohamud Omar Mohamed skulle dömas för mord men tingsrätten gjorde bedömningen att det rör sig om dråp. Som motiveringen skriver rätten att handlingen ”inte varit planerad utan har begåtts hastigt” och att ”händelseförloppet har varit helt kortvarigt.”

Man har helller inte kunnat klarlägga hur bråket mellan männen startade men drar slutsatsen att Mohamud Omar Mohamed haft rätt att försvara sig. Tingsrätten anser dock att han ”tillgripit våld som inte står i propotion till det angreppen utsatts för.” Därför utdöms dråp som påföljd.

Domstol

Göteborgs tingsrätt

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt