lördag 30 oktober 2010

SD-motion om politisk reklam retar upp chefredaktör


POLITIK/MEDIA Två av SD:s riksdagsledamöter har skrivit en motion som går ut på att TV-kanaler ska sända politisk reklam men där istället ansvaret vilar på en företrädare för partiet, och inte på den distriburerande kanalen. Detta får Smålandspostens chefredaktör Magnus Karlsson att gå i taketoch anser att en tvingande lag liknar DDR och passar samtidigt på att kalla SD för nynazister.

Motion 2010/11:K393
Politisk tv-reklam

av Sven-Olof Sällström och Mattias Karlsson (SD)

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att politisk tv-reklam ska erbjudas likvärdigt och på samma villkor till i val samtliga deltagande partier.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att som ansvarig utgivare för politisk tv-reklam ska vara av avsändaren, det politiska partiet, utsedd företrädare.

Motivering

I Sverige har endast TV4 rätt att sända politisk TV-reklam. Generellt sett har just TV-reklam ett enormt genomslag och påverkar konsumenten mer än något annat reklammedium. I och med TV-reklamens enorma möjligheter att påverka väljaren vilar ett stort ansvar på utförandet. Det är i ett demokratiskt val av yttersta vikt att möjligheten att sända TV-reklam säkerställs för alla partier och på lika villkor. Det är också av samma skäl nödvändigt att enskilda, till exempel TV-kanalers ansvariga utgivares möjligheter att påverka innehållet i reklamen stark begränsas.

I valet till Europaparlamentet 2009 nekades Sverigedemokraterna politisk TV-reklam av TV4. I valet var Sverigedemokraterna ca 25 000 röster från ett mandat i parlamentet. Det finns skäl att misstänka att TV4:s beslut påverkade valutgången. Det kan inte uteslutas att beslutet berövade SD ett mandat. I valrörelsen inför de allmänna valen 19 september 2010 stoppade TV4:s ansvarige utgivare Sverigedemokraternas reklamfilm från att sändas i originalversionen. De skäl som angavs var två. Dels att filmen utgjorde hets mot folkgrupp. Dels att filmen i sin dåvarande tappning stred mot demokratiparagrafen i radio och tv lagen.

Filmen kunde av JK prövas mot lagstiftningen avseende hets mot folkgrupp då den visades i originalversion på flera nättidningar. Filmen friades av JK. Filmen kunde däremot inte prövas mot den så kallade demokratiparagrafen då den inte förevisades i originalversionen i svensk TV. Däremot förevisades den i sin ursprungliga version av både finska YLE och danska DR. Även danska TV2 visade filmen.

Det finns starka skäl att anta att TV4.s beslut inte bara var felaktigt, utan att det också påverkade valutgången.

Av de skäl som anges i motionen föreslås härmed att regeringen ser över lagstiftningen på området så att politisk TV-reklam i framtiden inte tillåts påverka valutgången på ett otillbörligt sätt. Det är motionärernas bestämda uppfattning att politisk TV-reklam skall erbjudas likvärdigt och på samma villkor till i val samtliga deltagande partier. För att undvika otillbörlig påverkan på valresultatet föreslås även att som ansvarig utgivare, juridiskt ansvarig för politisk TV-reklam skall vara av avsändaren, det politiska partiet, utsedd företrädare.

Stockholm den 27 oktober 2010
Sven-Olof Sällström (SD)
Mattias Karlsson (SD)

Fler motioner från SD

Karlsson på taket svamlar, ljuger, fabricerar, förtalar:

..För väl i riksdagen inleder partiets ledamöter Sven-Olof Sällström och Mattias Karlsson med att ge sig på TV4, som under val rörelsen inte ville sända partiets reklamfilm. I en motion anklagas nu TV4:s Jan Scherman för att på ett otillbörligt sätt påverkat valet. Sverigedemokraterna vill därför tvinga Scherman och TV4 att visa partiets propaganda genom en ändring i lagen, som skulle när det gäller politisk reklam ge en av partiet utsedd företrädare ansvaret för innehållet i?stället för kanalen själv. Sverigedemokraternas förslag säger alltså, i korthet, att de vill tvinga tv-kanalen att ta in deras material. Ungefär likadant som det fungerade i Sovjet.

Att låta partierna själva ansvara för innehållet öppnar också för möjligheten att använda målvakter, på samma sätt som görs när det handlar om ekonomisk brottslighet. Några tusenlappar till en behövande för att skriva på ett papper – och vad hindrar då ett öppet nazistiskt parti att förespråka det omedelbara utrotandet av en hel folkgrupp? Eller att uppmana till brott emot meningsmotståndare?

Samtidigt försöker partiet stoppa kritiska röster. Tidningen Dagen är av en riksdagsledamot anmäld till justitiekanslern, JK, för att de låtit Nalin Pekgul kalla partiets företrädare för rasister och nazister. Utan tvekan verkningslöst – men här börjar ett mönster skönjas: Tyck som vi, annars försöker vi stoppa er genom illa genomtänkta lagförslag och hot om JK. Är nästa steg för Sverigedemokraterna att ge sig på tidningarna? Aftonbladet, till exempel, nobbade konsekvent partiets annonser i valrörelsen. När kommer ett förslag till lagändring som ska tvinga dagspressen att ta in deras budskap? Ett förslag som ersätter den ansvarige utgivaren med någon som passar dem bättre.

SMP

Läge för anmälan om förtal?
Pressens Opinonsnämnd

Kontakt med chefredaktören/ansvarig utgivare:
magnus.karlsson@smp.se
0470-77 06 42

Obs! Håll en hövlig ton vid alla kontakter oavsett vem det handlar om.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt