tisdag 12 oktober 2010

SVT2 Debatt 20.30: SD vill ta hem trupperna från Afghanistan

DEBATT I kvällens SVT2-Debatt kl 20.30 debatteras tillbakadragandet av trupperna i Ahfganistan. Björn Söder (SD) är en av debattörerna i studion.

LIVE 20.30

Jimmie Åkesson: Därför stödjer vi de Rödgröna i Afghanistanfrågan

"Vi ser med skepsis och oro på utvecklingen mot ett upptrappat krig med en allt mer omfattande svensk och internationell militär närvaro i Afghanistan. De rödgröna partierna har signalerat att man redan i inledningen av 2011 vill påbörja det svenska tillbakadragandet för att ha avslutat det senast första halvåret 2013. Denna hållning ligger nära Sverigedemokraternas principiella syn på den svenska insatsen."

Den 4 november väntas regeringen avlämna sin proposition om fortsatt svenskt deltagande i internationella säkerhetsstyrkan i Afghanistan (ISAF). Frågan är långt mer komplex än vad som hittills framgått av den kraftigt förenklade mediedebatten, som främst fokuserat på den konflikt som finns kring när tillbakadragandet av de svenska trupperna skall påbörjas.

Oavsett principiell inställning till ett svenskt deltagande i ett regelrätt krig i främmande land och under ledning av Nato har alla partier i riksdagen att förhålla sig till det faktum att Sverige, sedan många år, finns på plats i Afghanistan och att de svenska soldaterna där gör en betydande insats för demokrati och stabilitet.

Frågan är inte bara när en avveckling skall ske, utan framför allt hur avvecklingen kan ske på ett ansvarsfullt sätt och hur vi tills dess ger våra soldater bästa möjliga förutsättningar att utföra sitt uppdrag under säkra former. Av den anledningen vill vi undvika att hamna i kategoriska resonemang redan innan vi tagit del av regeringens proposition i sin helhet.

Läs hela – SVT Debattinlägg

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt