onsdag 27 oktober 2010

Två självmordsattentat i Afghanistan

TERRORISM Under tisdagen den 26:e oktober försökte två självmordsbombare likvidera en chef inom den afghanska provinsiella säkerhetstjänsten i hans residens i provinsen Farahs huvudstad. Det var på kvällen som två terrorister under eldgivning försökte ta sig in i huset hos en säkerhetschef, i avsikt att spränga sig själva i luften. Attentatet misslyckades och säkerhetschefen överlevde, men en officer stupade och två medarbetare inom underrättelsetjänsten skadades då självmordsbombarna mötte döden via sina explosiva bälten. Enligt RIA Novosti meddelades detta via den privata lokala teve-kanalen ”Tolo”.

Dessutom, i provinsen Herat, norr om Farah, utfördes den 23:e oktober en attack mot ett FN-kontor i närheten av provinsens huvudstad Herat, rapporterar RIA Novosti. Det var minst fyra terrorister som utförde attacken mot FN-kontoret, som vid tidpunkten hade besök av 40 utländska och afghanska FN-anställda. Den första terroristen anlände med en bil utrustad med sprängladdningar, han exploderade bilen vid infarten till kontoret. Två självmords-bombare utlöste sina sprängladdningar vid ingången till kontoret. En annan beväpnad terrorist, förklädd till kvinna, dödades av säkerhetsfolk nära kontorsbyggnaden. Ytterligare terroristerna likviderades i närheten efter en halvtimmeslång eldstrid, allt enligt RIA Novosti. Inga anställda från FN omkom vid attacken.

Den afghanska provinsen Farah ligger i sydöstra Afghanistan och gränsar mot Iran. Provinsen är en av landets största men samtidigt glesbefolkad, drygt 925 000 invånare. Huvudstaden i provinsen Farah är Farah, med omkring 100 000 invånare, som ligger nära floden med samma namn. Provinsen Farah föll i talibanernas händer under senare delen av 1995 och blev talibanfritt under 2001, då den USA-ledda Norra Alliansen återtog området. Provinsen har haft ett bra säkerhetsläge i många år, som ändrats i samband med offensiver från brittiska ISAF-styrkor i den södra grannprovinsen Helmand. Denna provins är känd för sin opium-handel samt osäkra gräns till talibaninfekterade områden i Pakistan. Det verkar som talibaner har kunnat passera genom provinsen Farah, norrut till provinsen Herat.

Provinsen Herat har 1,7 miljoner invånare och dess administrativa center är staden Herat, som har drygt 400 000 invånare. Herat är Afghanistans tredje största stad och har motortrafikleder till Kabul, Kandahar och Mazar-e Sharif. Provinsen Herat ”gränsar” mot det område som den svenska FN-styrkan bevakar tillsammans bl.a. med finska och tyska soldater. Säkerhetsläget har försämrats då talibaner ”långsamt infiltrerar” de norra delarna av Afghanistan, vilket manifesterat sig i ökade förluster för ISAF-styrkorna.

2001 angrep USA i spetsen för den ”Norra Alliansen” det talibanstyrda Afghanistan, senare omvandlades det hela till en FN-insats vid namn ISAF.

Två terrorister anföll huset hos en lokal säkerhetschef i afghanska provinsen Farah (ryska).
Terrprister attackerade representationskontor för FNs mission i Afghanistan (ryska).
Provinsen Farah (engelska wikipedia).
Herat (engelska wikipedia)
Helmand (engelska wikipedia).
ISAF (engelska wikipedia)
Snabbguide: Den svenska insatsen i Afghanistan

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt