tisdag 5 oktober 2010

Kvinnoklinik skärper säkerheten efter bråk med mordhotande utlänningar

UTSATT KVINNOKLINIK Nu har det gått så långt att även Kvinnokliniken på SuS i Malmö måste skärpa sin säkerhet på alla avdelningar sedan personalen känt sig hotade av aggressiva anhöriga till patienter. Säkerhetschefen Carina Olsson säger att det som hänt är oacceptabelt och anför att det nu är nolltolerans som gäller. Säkerheten höjs på prenatal, BB, förlossningen, gynmottagning, gynakutmottagningen och den gynekologiska avdelningen.

Förra lördagen försökte ett större sällskap, dvs ett gäng utlänningar, ta sig in till varje pris in på kvinnokliniken (KK) för att besöka en anhörig nybliven mamma. Men barnmorskorna sa åt dem att de var för många i sällskapet. Något senare blev det nytt bråk där några ur sällskapet attackerade barnmorskorna. De ska bland annat ha hotat att döda personalen och slå ut deras tänder. Polis larmades och de grep två män ur sällskapet, 20 och 44 år, misstänkta för hot mot tjänsteman. Ytterligare två vägrade lyda polisens order och en av dem fick då pepparspray i ansiktet. De två omhändertogs.

Samtliga chefer i klinikledningen och sjukhusledningen har under veckan diskuterat hotbilden och beslutat att se utrustningen och säkerhetsrutinerna. På en del avdelningar har personalen redan fått överfallslarm.

– Frågan är om alla avdelningar ska ha det och i så fall måste ju alla utbildas. Vi funderar även på att ta hjälp av polisen, att lära oss hur man bemöter hotfulla personer, säger klinikchefen Gunilla Bodelsson.

SuS har även nyligen öppnat upp sin nya akutmottagning. Där är säkerheten prio 1. Personliga överfallslarm, tekniska larm direkt till SOS Alarm, tolv övervakningskameror, och för att hotfulla personer ska kunna isoleras kan dörrar stängas med en knapptryckning. För hotad personal i det främsta ledet finns även flyktvägar säkrade.

De gripna nekar

Den ene av de två gripna förra lördagen, 44-åringen, hävdar att sköterskan kallade dem för rasistiska glåpord samt hotade dem. Han nekar helt till att ha hotat någon anställd. Han är också kritisk mot polisen och påstår de använde övervåld. 44-åringen snyftar:

– Jag sa inget till polisen. Jag var helt lugn. Plötsligt satte två poliser mig i en polisbil. De tog hårt i mina händer, jag har fått gipsa ena handen.

Snyftet fortsätter med att även hans bror fick pepparspray i ögonen och hade såå ont långt efteråt.

Kommissarie Ronny Holmberg vid Malmöpolisen säger dock:

– Det blev aggressivt och våldsamt i samband med ingripandet. Polisen tvingades till och med tillkalla förstärkning och använda pepparsprej.

SDS
SDS

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt