fredag 22 oktober 2010

Svenska skattemiljoner till iransk radioteater

KULTURVANSINNE Den skattefinansierade svenska biståndsmyndigheten SIDA har  nu beviljat Svenska Riksteatern 2,7 miljoner skattekronor i bidrag för att de skall kunna dramatisera iranska berättelser och sända i radio i fyra länder. Bakgrunden är att Riksteatern och Sveriges Radio i våras samarbetade om att göra radioteater av berättelser från iranier bosatta både i Iran och på övriga håll i världen.

I stor utsträckning användes sociala medier som Facebook och Twitter för att samla in skildringarna, men också tidningar och personer med starka kontaktnät utnyttjades. Resultatet blev tre halvtimmeslånga avsnitt som dramatiserades av regissören Susan Taslimi och sändes i Radioteatern samt på flera mindre radiostationer.

Med de nya skattekronorna som SIDA nu bidrar med skall man spela in ytterligare sex nya kortpjäser. De och de tre föregångarna ska dessutom översättas och sändas i Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Berättelserna spelas in på respektive lands språk samt på persiska.

Rani Kasapi, ansvarig för Riksteaterns internationella uppdrag, säger:

Tanken är att det ska få så stor spridning som möjligt. Den persiska produktionen gör att vi kan jobba väldigt globalt också med nätradio och in i Iran. Det är viktigt att hitta kommunikationsmetoder som är lättillgängliga och kan påverka och bidra till en samhällsdiskussion och stärka dem som arbetar för ett demokratiskt Iran. Det gäller både politiker i Europa, den iranska diasporan och alla oss andra.

Varför svenska skattebetalare skall vara med och finansiera exiliraniers kamp mot den extremmuslimska regimen i Iran, samtidigt som samma svenska skattepengar i stor utsträckning används för att befrämja framväxandet av ett muslimskt samhälle i Sverige, framgår inte.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt