torsdag 28 oktober 2010

Vänsterpartister föreslår ny flyktingamnesti

POLITIK En grupp vänsterpartister med Christina Höj Larsen i spetsen föreslår i en motion inlämnad till riksdagen på onsdagen att en ny flyktingamnesti, likt den 2005 då drygt 17 000 personer som vistades illegalt i landet tilldelades uppehållstillstånd, ska genomföras igen.

Motionen sägs ha tillkommit för att långsiktigt lösa situationen för den grupp människor som på nyspråk kallas ”papperslösa”, illegala invandrare på vanlig svenska. Man vill se att ”alla, oavsett om man lyckats få tag på ett arbete eller inte” ska ges samma möjligheter att bygga sitt fortsatta liv i Sverige utan fruktan för utvisning.

Man hänvisar till att man tillsammans med Miljöpartiet lyckades genomföra en tillfällig förändring av utlänningslagen 2005 som resulterade i att 17 357 personer fick stanna i Sverige utan några som helst flyktingskäl. Av dessa fick 13 144 permanent uppehållstillstånd och 4 213 tidsbegränsat uppehållstillstånd. 11 786 fick avslag.

Vänsterpartiet gläds med alla dem som fått stanna i och med den tillfälliga lagen och välkomnar dem varmt.

De som fick bifall var i synnerhet barnfamiljer och ensamstående där förhållandena i hemlandet påstods göra det svårt för ett återvändande. Av övriga ensamstående fick cirka 80 procent avslag, vilket enligt vänsterpartisterna visar att utlänningslagens nya begrepp ”humanitärt angeläget” inte fått den effekt som lagstiftaren åsyftade.

Begreppet avsågs få en mer vidsträckt betydelse än det begrepp som ersattes, i synnerhet genom att hänsyn till intresset att upprätthålla den reglerade invandringen inte skulle tas i samma utsträckning som tidigare.

Grundkravet om generell amnesti handlade om att ge upprättelse åt dem som felbehandlats i den tidigare processen. Kravet har därmed fortsatt giltighet. Mot denna bakgrund föreslår Vänsterpartiet att de som fått avslag på sin ansökan enligt den tidsbegränsade lydelsen av 2 kap. 5 b § utlänningslagen ska beviljas uppehållstillstånd om det inte föreligger särskilda skäl som talar emot detta. Ett sådant särskilt skäl kan vara att personen gjort sig skyldig till allvarlig brottslighet.

[...]

Alla som finns i landet utan papper har emellertid inte tidigare sökt asyl. En del har bedömt utsikterna att få uppehållstillstånd som för små, andra har stannat kvar efter ett besök i landet och några har kommit för att arbeta. Myndigheter låtsas generellt som om dessa människor inte finns, men det gör inte att de försvinner. I stället är det dags att som en engångsåtgärd genom en amnesti, även kallat regularisering, ge dessa personer chansen att bygga en framtid i Sverige. Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att återkomma med förslag om lagstiftning med innebörden att den som kan göra sannolikt att hon eller han varaktigt befunnit sig i Sverige sedan ett år före lagens ikraftträdande, och som inte gjort sig skyldig till grov brottslighet, ges permanent uppehållstillstånd. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Motionen är signerad Christina Höj Larsen, Ulla Andersson, Rossana Dinamarca, Jacob Johnson, Josefin Brink, Wiwi-Anne Johansson – samtliga från Vänsterpartiet.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt