lördag 2 oktober 2010

Serbiska zigenare på väg till Sverige

ZIGENARE Dagens Nyheter har i dag en artikel om serbiska zigenare som drömmer om att få komma till Sverige och berättar att ett par tusen av dem redan har sålt alla sina ägodelar för att via buss ta sig hit. Från en källa med inblick bakom kulisserna kommer dessutom rapporter om att strömmen varken är liten eller tillfällig.

DN:s utsända har åkt till kåkstaden Salvatore i utkanten av staden Bujanovac i Serbien. De unga männen säger sig endast ha en sak i huvudet – att ta sig till norra Europa för att tjäna pengar.

När EU 2009 slopade visumkravet för serbiska medborgare var köerna utanför passmyndigheterna långa. Ryktet gick, det sades att ett serbiskt pass var tillräckligt för att få asyl i Sverige. De stora grupper asylsökande från Serbien fick svenska ambassaden i Belgrad att reagera. Man reste söderut för att informera om att varken fattigdom eller diskriminering är tillräckliga skäl för att få asyl. De som redan tagit sig till Sverige skulle bli tvungna att återvända. Men sedan dess har strömmen till Sverige ökat igen.

En källa med inblick bakom kulisserna hörde av sig till PI med synnerligen uppseendeväckande uppgifter. En resebyrå, förmodligen serbisk, säljer bussresor riktat till zigenare som vill till Sverige. I nuläget sägs nio bussar i veckan, året ut, åka i skytteltrafik till Malmö. Migrationsverket sägs också vara införstådda med situationen och arbetar just nu för högtryck med att boka upp varje ledig campingplats runtom i landet.

Just Sveriges dragningskraft sägs till stor del bero på att många redan har släktingar som bor här, legalt eller illegalt. De ortnamn som det ryktas om är Trollhättan, Finspång och Malmö.

DN

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt