fredag 8 oktober 2010

Tonåringar skottskadade i Malmö två dagar i följd

GÄNGKRIMINALITET I går morse var en 17-åring i Malmö på väg till skolan, det nybyggda Norra Sorgenfri gymnasium, när han upptäckte två killar som gick bakom honom. De tog fram ett vapen och sköt honom först i benet och liggande på marken sköts han ytterligare två gånger i benet.

17-åringen fördes med ambulans till Skånes universitetssjukhus i Malmö. Men polisen hade ingen framgång i förhören. 17-åringen var ovllig att prata och säger han inte har någon aning om varför att han blev skjuten och kände inte igen gärningsmännen, som beskrivs vara i övre tonåren. Han opererades under torsdagen för de tre skottskadorna och läget beskrivs som allvarligt, men inte livshotande.

Idag fredag på eftermiddagen blev en annan elev på samma skola rånad och skjuten i handen och halsen när han var på väg hem. Enligt uppgift tror man att det denna gång rörde sig om någon slags luftvapen. Blödande fick han hjälp av skolpersonal som skjutsade honom till akuten.

Den nybyggda skolan har varit öppen i mindre än tre månader men redan finns en diger lista över allvarliga incidenter. Enligt rektorn Tommy Rosengren finns flera av Malmös kriminella gäng, och därmed organiserad brottslighet, representerade på skolan. Och det är troligen konflikter gängen emellan som ligger bakom våldsdåden.

– Vi måste höja säkerhetsnivån betydligt, säger han.

Norra Sorgenfri gymnasium finns vid Industrigatan-Östra Farmvägen i Östra Malmö. Sjukanmälan görs på: Svenska, Engelska, Arabiska, Somaliska, Pashto och Albanska.

PI fyller i luckorna

17-åringen som sköts i benet heter Sayed El-Moghrabi, 1993.

Hans kompis heter Valmir Kupa, född 1993.

Falangkriget: Valmirs storebror heter Valdet Kupa, född 1987 – ledare för K-falangen som strider mot M-falangen (bröderna Masovic, där ena brodern mördades i augusti 2009). Valdet och Valmirs storebror sköts i sin tur ihjäl 31 januari 2010, en vendetta av M-falangen. Därtill kommer otaliga skottlossningar, misshandel, bombdåd mm i det kriget. Kupa-brödernas pappa Berat Kupa är minst lika kriminell, och var tidigare häktad för gångtunnelmordet men är fortfarande misstänkt för det. Ganska nyligen satt Berat och Valdet anhållna för mordförsök/grov misshandel då en yngling, som uppgivit falska namn, försökte skjuta ihjäl de båda. Han sitter häktad för mordförsök men hans identitet är inte klarlagd men man tror det är en torped från balkan.

Sayed El-Moghrabi är/varit Valis springpojke där Vali har gett honom vapen och annat.

Till polisen – aktuella skottlossningar

1) De som sköt Sayed tillhör ett tonårsgäng som kallas för ”Sorgenfrikillarna”. De har tidigare varit i konflikt om knarkaffärer med Sayeds gäng.

2) Sayed har sedan en lillebror, Ahmad Moghrabi, 16 år. Den 15 juli sköts han i benet på en innergård på Bennets väg. Men Ahmad vägrade att prata med polisen om några detaljer om hur händelsen gick till och någon person misstänkt för de skotten greps aldrig.

Jonas Bergman, inre befäl vid Malmöpolisen sa vid tillfället:

- Tyvärr vill han inte samarbeta med oss. Han har inte berättat vad som har hänt. Vi har ingenting att jobba med för tillfället. Vi får avvakta och se om han kanske väljer att berätta mer, säger Jonas Bergman.

- Vi är inte helt övertygade om att det finns någon gärningsman överhuvudtaget. Det finns en möjlighet att han själv tillfogat sig skadan, säger Jonas Bergman.

Visst finns det en gärningsmän, polisen. Det är ingen mindre än Sayed El-Moghrabi som råkade vådaskjuta sin lillebror när Sayed satt och lekte med en pistol som han hade med sig ut på gården.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt