torsdag 21 oktober 2010

Svensk folkmusik inte svensk

OIKOFOBER Ett nytt nätverk bestående av svenskhatande och massinvandringsförespråkande oikofober har i dagarna gått ut med påståendet att den svenska folkmusiken inte är en unik svensk företeelse. Det är nätverket ”Folkmusiker mot främlingsfientlighet” som med sitt så kallade ”knätofsmanifest” vill hävda att ”den svenska folkmusiken är inte unikt svensk” och ”…att den svenska folkmusiken skulle vara speciellt svensk det vet vi att den inte är”. Källor till dessa påståenden anges inte.

I tisdags påstods folkmusiker över hela landet samlats för att manifestera mot rasism och främlingsfientlighet. I Stockholm, Göteborg och Malmö anordnas dessutom konserter och debatter.Nätverket skriver på sin Facebooksida:

Vi vill inte att folkkultur fastnar under ett nationalistiskt paraply, där alla utövare av svensk folkkultur blir ofrivilligt utnämnda till supportrar av en främlingsfientlig kulturpolitik.

I Rapport 19/10 uttalar sig Agneta Hörstadius, ledamot i Kulturnämnden i Umeå. Hon är regionkonsulent för RUM, Riksförbundet Unga Musikanter Norrland (Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland). Hon är musiker och inblandad i ett flertal ungdomsverksamheter. Där hävdar hon, utan källhänvisningar, att den svenska folkmusiken inte är något unikt svensk. Debatten om traditionell svensk kultur har blossat upp sedan Sverigedemokraterna fick en plats i riksdagen.

Det framgår inte närmare om nätverket ”Folkmusiker mot främlingsfientlighet” också anser samma sak gälla exempelvis afghansk, irakisk eller somalisk folkmusik.

SvD

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt