lördag 2 oktober 2010

Muslimska hot bakom höjd terrorberedskap

VÅLDSIDEOLOGI Den förhöjda beredskapen mot terrorhot som Säpo i tysthet införde redan i mitten av september, alltså före valet, verkar nu ha bekräftats vara på grund av muslimska hotbilder. Enligt Svenska Dagbladet togs beslutet om höjd beredskap i Sverige och andra delar av Europa på grund av gripanden i Afghanistan och Pakistan som skall ha spelat en avgörande roll. Säkerhetspolisen höjer hotnivån ett steg, från lågt hot till förhöjt. Det är första gången i Sverige som hotnivån höjts till steg tre på den femgradiga skalan.

Beslutet baseras på "underrättelseinformation om förändrad aktivitet inom vissa miljöer i Sverige, aktiviteter som bedöms vara riktade mot Sverige", enligt SvD. Underlaget kommer från Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT. Där sitter säkerhetspolisen, militära underrättelsetjänsten Must samt Försvarets Radioanstalt, FRA.

Larmet utlöstes primärt av information som pekade på att extrema muslimer som gått utbildning utomlands kunde komma att slå till mot mål i Sverige. Det är sedan tidigare känt att det finns personer i Sverige som hyser sympatier för de våldsammare yttringarna inom den islamska ideologin. Säpos bedömning har hittills varit att dessa individer haft antingen förmåga eller intentioner att begå terrorbrott mot Sverige – men inte bådadera. Det har nu förändrats.

Det handlar om ett antal individer i Sverige som har intention och kapacitet att genomföra attacker mot svenska mål, säger Jan Daniels, chef för säkerhetstjänsten inom Must.

De oroväckande underrättelserna som nu också nått Sverige ledde till ett larm som ljudit i Europa sedan två veckor tillbaka. "Alla varningslampor blinkar rött. Det blinkar från överallt", sade chefen för den franska säkerhetspolisen Bernard Squarcini. Tyskland höjde sin beredskap och spänningen ledde till att Frankrike i tisdags tog till den ovanliga åtgärden att stänga Eiffeltornet.

Säpochefen Anders Danielsson betonar däremot att det är egen informationsinhämtning inom svensk säkerhetstjänst i Sverige som ligger bakom beslutet att skruva upp hotbilden:

Det är inte så enkelt att vi bara har fått information och reagerat på den.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt