tisdag 19 oktober 2010

Statligt stöd till nättidskrifter

KULTURRÅDET I år beviljades 16 nättidskrifter bidrag från Kulturrådet till en samlad kostnad av 865 000 kr. Detta enligt det uttalade syftet att ”främja mångfald, kvalitet och fördjupning i utgivningen” av kulturtidskrifter i digital form. Vidare talar Kulturrådet om ”allas rätt till ett varierat kulturutbud av hög kvalitet”. Skulle Politiskt Inkorrekt kunna få detta stöd - eller är mångfald bland tidningar bara eftersträvansvärt om de är megafoner för mångkultur?

Expo.se fick i egenskap av nättidskrift 75 000 kr i bidrag utöver tidskriftens produktionsstöd på 250 000 kr. Vad tillför Expo för mångfald i den mediala samhällsdebatten? Expo har en försumbar läsekrets och är beroende av att framför allt Bonnierägda TV4 och Expressen publicerar deras material. Expo är inget alternativ till etablissemangsmedia. Expos huvuduppgift är att kampanja mot en ”högerextremism” och ”främlingsfientlighet” som omfattar alla kritiker till massinvandring och mångkultur. Allt detta sysslar redan alla etablerade medier med.

Politiskt Inkorrekt däremot har egna läsare och får inte sina artiklar publicerade eller refererade av etablerad media. Därmed finns ett mångfaldsargument för att Politiskt Inkorrekt skulle beviljas bidrag från Kulturrådet om man skickade in en ansökan.

Men skulle en ansökan från en oliktänkande webbsida kunna stoppas på grund av att den är just oliktänkande? Kulturrådet har nämligen ett ideologiskt perspektiv i sin bedömning:

Kulturrådet har som uppdrag att i sin verksamhet integrera ett jämställdhets-, mångfalds- och barnperspektiv samt verka för att internationella och interkulturella perspektiv beaktas och utvecklas. Dessa perspektiv ingår i bedömningen.

Uppenbarligen finns det ändå nättidskrifter som beviljas bidrag trots att de inte är mångkulturella. Nättidskriften Hujådå beviljades i år 25 000 kr. Hujådå är Assyriska Riksförbundets språkrör. Assyriska Riksförbundet är en etniskt separtistisk rörelse vilket framgår av deras stadgar:

ARS skall försvara sitt historiska namn och den etniska benämningen assyrier.

ARS skall arbeta för att bevara språket och utveckla den assyriska kulturen.

ARS skall arbeta för att få till stånd fria för- och grundskolor för barnen, där det assyriska språket undervisas.

ARS skall verka för utveckling och ökning av de lokala föreningarna inom landets kommuner.

Källor:

Kulturrådet - Bidrag till nättidskrifter
Kulturrådet – Bidrag till nättidskrifter 2010
Kulturrådet – Produktionsstöd till kulturtidskrifter 2010
Assyriska Riksförbundet i Sverige – Stadgar

PrintFriendly Share




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt