onsdag 21 september 2011

Kommuner kan tvingas ta emot ensamkommande

Lyssna: Ministern: "Har förståelse för de problem som man kan uppleva"

MASSINVANDRINGEN Efter att Malmö och de övriga tre ankomstkommunerna i landet av horder av så kallade ensamkommande flyktingbarn protesterat i flera år överväger nu migrationsminister Tobias Billström (M) och regeringen att tvinga även andra kommuner att ta emot dessa.

I Malmö väntar just nu 128 ”ensamkommande” på att slussas vidare och i år väntas totalt 2 400 med en uppgiven ålder på under 18 till Sverige, varav 40 procent hamnar i Malmö i väntan på en plats i annan kommun.

– Om bara några veckor kommer jag få en utredning på mitt bord där vi kommer få besked om vi måste överväga en ändrad lagstiftning som kan göra det möjligt att placera folk även i kommuner som inte har direkta avtal med Migrationsverket, säger Tobias Billström.

Politikerna i Malmö har vid upprepade tillfällen betonat det orimliga i situationen och får på just den punkten rätt av Billström.

– Jag har förståelse för de problem som man kan uppleva från Malmö, jag delar också problembilden av att kostnaderna är väsentligt högre än de borde, beroende på att ett transitboende är dyrare än en kommunplats. Det är en fråga vi har ett gemensamt ansvar för, säger Tobias Billström.

SR

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt