torsdag 15 september 2011

Kurt Westergaard avvisad från Norge

NORGE Kurt Westergaard, den danske karikatyrtecknaren som ritade den bästa bilden av Muhammed där han har en bomb i sin turban, blev idag avvisad från Norge av den norska säkerhetstjänsten PST. Kurt Westergaard skulle hålla ett föredrag på Litteraturhuset i Oslo men PST ansåg att säkerheten inte kunde garanteras. De bad honom att skylla på ”hjärtproblem”. Det förslaget köpte han inte utan sa som det var; att han blivit avvisad från Norge.

Var det inte Norges öppenhet och demokrati som skulle bli än större, än tolerantare efter terrordåden i juli? Eller var de högstämda talen bara spel för gallerierna? Eller gäller det endast islamofiler?

Oppositionspartierna rasar liksom frihetskämpar för yttrandefriheten och menar att Westergaard skulle ha fått polisskydd i stället för att sändas ut ur landet. Knut Arild Hareide, ledare för Krf – kristeligt folkeparti – menar att:

Det självklara är att planera för en säkerhet som tillvaratar yttrandefriheten. I stället för att uppmana Westergaard att resa hem under täckmantel av ursäkt som inte är sann, så borde man ha tagit till det som var nödvändigt för att skydda honom.

Ledaren för rättsutskottet Per Sandberg från Frp – fremskrittspartiet – anser att:

PST borde absolut ha samlat ihop tillgängliga resurser och bett om bistånd från beredskapstruppen, Oslopolisen och andra polisdistrikt så att Westergaard kunde genomföra sitt föredrag.

Flera partier kräver en redogörelse från säkerhetstjänsten. André Oktay Dahl från Höyre och nästledare i rättsutskottet påpekar:

Nu känner vi inte till alla underlag eller orsaken till att PST gjorde den här bedömningen. Men skulle det vara bristande resurser som är orsaken måste vi få en redogörelse för detta i Stortinget.

Dahl får stöd av Jan Böhler i Arbeiderpartiet som menar att norsk polis vanligtvis sträcker sig långt för att värna yttrandefriheten.

Även om tecknaren hade rest hem till Danmark igen omringades litteraturhuset av väpnad polis under arrangemanget som gick av stapeln under tisdagen den trettonde september.

NRK

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt