tisdag 27 september 2011

Norsk domstolschef vill ha shariadomstolar

NORGE Direktören för domstolsadministrationen i Norge, Tor Langbach, vill ge muslimska domstolar officiell status i det norska domstolsväsendet.

Tor Langbach är den administrativa chefen för det norska domstolsväsendet och menar att detta förslag skulle fungera. Han hänvisar till Storbritannien där det idag redan finns shariadomstolar som dömer brittiska muslimer vid sidan av andra medborgare. Vidare menar han att folk ofta förknippar sharia med avhuggning av händer och dylikt, men att det är fel.

Utifrån det vi har sett så fungerar det som en mäklingsprocess mellan människor, och det blir aldrig några direkta problem, påstår han.

Zaeem Shaukat, en ledare inom en inofficiell muslimsk domstol i Oslo, stödjer Langbach. Han menar att sharialag kan vara viktigt att få in i Norge,  särskilt med tanke på områden så som äktenskap och skolan.

Langbach har nu bett myndigheter att utreda vilka möjligheter det finns när det gäller införandet av shariadomstolar i Norge. Han har dock mött motstånd från exempelvis justitieminister Knut Storberget som menar att ”norska domstolar ska vara baserad på samma lag och hantera alla utifrån samma utgångspunkt”.

NRK

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt