lördag 3 september 2011

SD snart enda partiet med krav om EU-utträde

POLITIK Vänsterpartiet verkar inte bara ha problem med ledarskapet och opinionssiffrorna utan även partiets hjärtefrågor. Det har sedan en tid tillbaka ryktats om att partiet skulle överge kravet på ett utträde ur EU, vilket nu visar sig kunna bli verklighet under helgen på en konferens där partiet ska forma en ny EU-politik.

Helgens konferens uppges bli startskottet på en debatt om förändringen av det nya partiprogrammet som ska klubbas av kongressen i januari. Kraven på ett utträde ur unionen läggs på hyllan, i stället ska fokus läggas på att aktivt ändra EU inifrån. Något de flesta med någorlunda insikt om hur EU fungerar, speciellt från ett mindre lands perspektiv, vet är svårt – för att inte säga omöjligt. Misslyckas man med att vrida EU åt vänster, eller om det folkliga stödet för ett utträde skulle växa, menar partiet att det åter igen kan bli aktuellt att ta upp frågan.

De före detta EU-parlamentarikerna och nuvarande riksdagsledamöterna, Jens Holm och Jonas Sjöstedt, menar att den nya inriktningen är bra men samtidigt alltför krångligt formulerat och otydligt.

– Det är för defensivt. Jag tycker att det ska framgå att vår grundläggande kritik ligger kvar som ett varumärke, men att vi erkänner att Sverige under överskådlig tid kommer att vara medlem och att vi ska verka för en reformering på ett antal områden: klimat, arbetsrätt och feminism, säger Holm.

Sjöstedt:

– Vi ska säga att vi fortfarande är emot men inte lägga all vår kraft på att vi ska lämna EU. Det är inte politiskt realistiskt att uppnå och inget dagskrav, säger han.

– Men det vore farligt om vänstern överlämnade EU-kritiken till högerpopulismen och Sverigedemokraterna. Sedan MP släppte sin grundläggande kritik har de blivit tysta och där ska vi inte hamna.

SVT

Kommunistiska Partiet är inte helt nöjda med broderpartiets nya riktlinjer:

Dessvärre har Miljöpartiet nu övergivit det utträdeskrav som är det konsekventa EU-motståndets nödvändiga position och får programkommissionen som den vill står Vänsterpartiet i begrepp att göra detsamma. Det är mycket allvarligt, då ett svek mot utträdeskravet lämnar Sverigedemokraterna som enda riksdagsalternativ för den breda opinion som vill lämna EU.

Vi vädjar därför till Vänsterpartiets alla organisationer och medlemmar att besinna sitt ansvar. Må vara att utträdeskravet inte är opportunt i den politiska maktens korridorer, men det lever i folkdjupet och det måste som hittills kanaliseras i progressiva banor, annars finns risk för att EU-motståndet försumpas i nationalism och främlingsfientlighet.

Kommunisterna.org

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt