fredag 30 september 2011

Saudiska skolböcker lär ut hat mot judar och kristna

Lyssna: "Saudiarabiska läroböcker fulla av hat mot judar"

ANTISEMITISM Saudiarabiska läroböcker i religionsundervisning uppmanar till militant jihad och hat mot judar, kristna och moderata muslimer. Detta säger människorättsadvokten Nina Shea verksam vid Center for Religious Freedom som är knutet till tankesmedjan Hudson Institute i Washington.

Shea bevakar religionsfrihet i hela världen. Förutom hatet mot andra religioner innehåller de saudiska läroböckerna också påbud om att homosexuella ska bestraffas med döden och lär ut att militant jihad är en del av den sanna tron. Kritik mot saudiska läroböcker väcktes redan för tio år sedan efter terrordåden i USA och saudiska myndigheter lovade förändring. I Saudiarabien är det de religiösa myndigheterna som styr över skolundervisningen och därför har inget hänt, förklarar Abdulhadi Khalaf som är sociolog vid Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds Universitet:

– De har rätt att fatta beslut när det gäller kvinnors uppträdande och de offentliga platserna. Ett av områdena där de religiösa myndigheterna har den här rätten är den religiösa undervisningen, vad barnen ska lära sig om religion.

Den saudiska ambassaden i Sverige vill inte kommentera saken. PI påminner om att Saudiarabien med välsignelse från Sveriges riksdag och regering bygger indoktrineringscentra – även kallade moskéer – på svensk mark där man kan lära ut judehat, kvinnorförtryck, antidemokrati och jihad till våra invandrade muslimer så att de inte ”förfaller” till till västerländskt tänkande och svenska sedvänjor.

Studie om intolerans i saudiska läroböcker om religion (pdf)

SR

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt