tisdag 20 september 2011

Politikerna i Luleå säger ja till könsåtskiljande moskébygge

ISLAMISERINGEN Politikerna i Luleå har redan infört könsåtskiljande bad på simhallen i kommunen. Bakom det kravet stod Norrbottens islamska centrum, vilka är radikala sunnimuslimer (läs pro-sharia). De har velat ha en moské uppförd sedan 2006 – och nu har kommunen gått dem till mötes. Hertsön är ett bostadsområde i Luleå och byggdes som en del av miljonprogrammet under 1970-talet. Det är där som politikerna bestämt bestämt att en moské ska byggas vilket betyder att den blir världens nordligaste.

Politikerna i plan- och tillväxtutskottet gav klartecken under måndagen. Detta genom att stadsbyggnadskontoret nu får i uppdrag att ta fram en plan för det område som nu hittats för bygget. Det området ligger mellan Avaviksvägen och Hertsövägen och den exakta placeringen ska tas fram i samråd med Norrbottens islamska centrum.

- Det är mycket glädjande. De har länge sökt efter ett område att bygga på, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S).

Det är en muslimsk miljöpartist, Ayse Duyar, i Islamiska föreningen i Luleå som tillsammans med föreningarna i Boden, Piteå och Älvsbyn bildat Norrbottens Islamiska centrum. Pengar finns till tomten, som kommer att säljas enligt den kommunala taxan. Några pengar till själva byggnaden finns dock inte i dagsläget och Duyar säger att de ska ansöka om medel från muslimska fonder. Finansiären från Dubai som tidigare stått som garant för projektet drog sig plötsligt ur. Norrbottens islamiska centrum ställer nu hoppet till muslimska fonder i utlandet vilket lär betyda pengar från de extrema krafterna, som oftast vill ha inflytande och platser i styrelsen.

MP ser inga problem med könsapartheid

SVT Nordnytt:

När Nordnytt var på plats under fredagsbönen hade ett femtiotal muslimer samlats i den lilla lokalen. Bara män förstås eftersom kvinnor inte är tillåtna att vistas i samma rum som männen under bönen. En större lokal skulle underlätta för kvinnorna att delta i bönemötena. Enligt ritningarna för den nya moskén ska det finnas en hel avdelning för bara kvinnor. Det är ett viktigt skäl till att Mohamed Amri ser fram emot nya lokalen.

Politiker i Luleå välkomnar också bygget av en moské.

- Vi tycker det här är viktigt, säger Annika Eriksson, MP, som berättar att partiet har byggandet av en moské i sitt partiprogram.

- Vi vill försöka tillgodose människors möjligheter att mötas, säger hon.

Den nya moskén ska ha en minaret men en tyst sådan där böneutropen sker inomhus.

- Det blir mer som en symbol. Inte en riktig minaret, säger iman Mohamed Amri.

Tidigare på PI

Sedan 2003 har man haft en lokal i ett hyreshus i bostadsområdet Örnäset. 2004 hade man 80 medlemmar. Idag ligger det på drygt 2000. Utöver finns ytterligare något tusental i hela länet. Redan vid bildandet ville man ha en moské och började tjata på kommunen om att bli tilldelad lämplig mark. Ordförande Mohammad Kabir Marefat sa 2008 att han hoppades mycket på kommunens löften att kunna få uppföra en moské i Luleå.

-Vi har blivit lovade detta för två år sedan men man har ingen tomt åt oss, säger han.

Bredvid stod då sonen Naurid och tolkade fadern (som icke kunde ett ord svenska) samt fyllde i. Han tyckte kommunen borde se positivt på muslimska föreningen:

-Man borde se det som en tillgång ett mervärde något bra för Luleås utveckling en del i kulturen, säger Naurid Marefat innan han och kamraten bjuder festgästerna till kaffebordet. Festen med dignande matbord med muslimska maträtter från en stor del av världen får man ordna hemma hos sig själva.

Men en moské duger inte heller. Mohammad Kabir Marefat vill ha så mycket mer:

- Helst vill vi bygga ett islamiskt kulturcentrum, med plats för moské, bibliotek och mycket annat,

Mohammad Kabir Marefat säger att han tror att muslimer i hela Sverige och i andra länder kommer att hjälpa till med finansieringen. Notera i andra länder. Det betyder allt som oftast miljonregn från Saudiarabien.

När man firade ramadans avslutning i september, vilket i Luleå betyder 18 -19 timmars fasta så länge det är ljust, fick inte alla plats i nuvarande lokalen. Så kommunen ställde upp med den så kallade Spegelsalen på Pontushallen. Men inte ens den räckte till. Och ovanpå det fanns det utrymme för fler klagomål. Köket var för litet och man fick banta ner det till en fika istället. Så här lät det då:

-Vi har sökt bidrag från kommunen men vi har hela tiden fått nej. Även till hjälp med småsaker som att få kopiera papper med mera. Förut fick vi hjälp med det via studieförbundets Sensus – medan de hade samarbete med islamska studieförbundet – men sedan dessa blev egna så är det nej hos Sensus också, säger Mahmod Doski och Mohamad Naurid Marefat.

Se även Årligt massmedialt fjäskande för jippot ramadan

PrintFriendlyShare



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt