söndag 25 september 2011

Passagerare stoppade utvisning

CIVIL OLYDNAD Han skulle utvisas till Iran. Ali Mansouri blev hämtad av polisen på Migrationsverkets förvar i Märsta för utvisning ur Sverige. Enligt honom själv visste han inte varför. Polisen förde honom till ett chartrat plan till Teheran i handbojor. Men i mellanlandningen i Amsterdam började han protestera vilt när han tvingades på ett nytt plan.

Mansouri tillhör en minoritet som sägs vara aktiv mot regimen, enligt hans advokat, Maria Ivic. Mansouri själv har till Migrationsverket uppgivit att han kommer att fängslas och dödas i Iran. Varför han då skulle utvisas förtäljer inte historien. Oftast är ju anledningen till den här typen av agerande från polisens sida, att det handlar om att de asylsökande har begått något brott eller blivit påkommen med lögner.

Men Mansouri var naturligtvis oskyldig och stora stygga polisen hade givit sig på honom utan anledning. Så på planet i Amsterdam skrek och grät Mansouri så att medpassagerarna började reagera. De ställde sig upp i kabinen och krävde att polisen skulle släppa Mansouri. Han var då, förutom handbojorna, fastspänd i stolen. Passagerarna vägrade sätta sig ner i protest så efter en timme fördes han ut ur planet med gränsvakterna och fick återvända till Märsta.

Att advokaten inte meddelades om utvisningen säger Carl Bexelius, jurist på Migrationsverket:

I det här ärendet så lämnade verkställighetshinder in efter det att beslutet om. Och i sådana fall lägger Migrationsverket ner ärendet och avvisning verkställdes.

Aftonbladet

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt