tisdag 10 maj 2011

Afrosvenskarnas riksförbund demonstrerar efter slavfesten

MORALPANIK Festen med djungeltema och ”slavar” på Hallands nation nyligen (läs mer) fortsätter att uppröra. På torsdag kväll arrangerar Afrosvenskarnas riksförbund med talespersonen Kitimbwa Sabuni i spetsen demonstrationer i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund mot rasism, och förbundet uppmanar folk i hela Sverige att gå med.

– Vi vill att en sådan händelse får konsekvenser. Vi vill att de personerna som gjort det här ska ta sitt ansvar och avgå, säger Kitimbwa Sabuni, talesperson vid Afrosvenskarnas riksförbund. Själv kommer han att tala vid demonstrationen i Stockholm.

Sabuni tycker att kuratorn på Hallands nation borde ta sitt ansvar och avgå.

– Vi tror inte att hon är kompetent att leda det antirasistiska arbetet. Hon såg vad som pågick på den nation hon är satt att leda. Hon skulle ha reagerat och sagt att det strider mot nationens stadgar. Efteråt har hon försökt legitimera beteendet som ett skämt.

Utöver detta bör även studenterna bakom festen stängas av från undervisningen. Man menar att händelsen återspeglar en syn på afrikaner som ”finns invävd i det svenska medvetandet”.

Trots att både kuratorn och studenterna bett om ursäkt driver förbundet frågan vidare. Sabuni säger att han inte är ute efter en ursäkt utan menar att ”i en rättsprocess brukar man få ta konsekvenserna, annars är vi rädda att det kommer att hända igen och igen”.

Om proportionerna det hela antagit kan slå tillbaka säger Sabuni:

– Vi står upp mot rasism och vi står upp för människovärdet. Om folk i Sverige inte tycker det är okej är det inget vi kommer att böja oss för. Vi stöder oss inte på opinionen, vi stöder oss på deklarationen om mänskliga rättigheter.

Sydsvenskan
HD
Lundagård

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt