måndag 16 maj 2011

Tjetjensk jihadist inför rätta i Köpenhamn

TERRORISM Den enbente muslimska terroristen från Tjetjenien, Lors Dukajev (alt. stavning Doukaiev), 24 år, ställdes idag inför rätta i Københavns Byret i Köpenhamn åtalad för försök till terrorbrott och vapenbrott. Han nekar till den första åtalspunkten.

Det var i september 2010 som han tog tåget från sitt hem i Belgien till Köpenhamn, med avsikten att ta sig vidare till Jyllands-Postens redaktion i Århus och utlösa en sprängladdning där, som en hämnd för att tidningen publicerade Muhammed-teckningarna i september för snart sex år sedan.

I sitt bagage hade han det mycket farliga och instabila sprängmedlet TATP, populärt kallat Satans Moder i islamistiska kretsar. I Köpenhamn tog han in på Hotel Jørgensen nära Nørreport station. Den 10 september exprimenterade han med sin hemmabomb på hotellrummets toalett – och detonationen var ett faktum. Smällen utlöste storlarm i Köpenhamn och fick poliskåren och PET på fötter.

Samtidigt flydde Dukajev från hotellet trots skador i ansiktet och på kropppen. Men han kom inte långt. I en park i närheten fick man korn på honom och han blev där nedtvingad till marken. På sig hade han då en skarpladdad pistol. Vid husrannsakan på hotellrummet fann man ett turistkort med Jyllands-Postens adress. I hans hem i Belgien fann polisen flera jihad-sekvenser och bombmanualer.

Hans identitet

Han talar god engelska men vägrade att samarbeta med polisen. Inget namn, ingen härkomst.

Det var istället den danska kvällstidningen B.T. som slutligen lyckades knäcka gåtan om den då okände mannen. För att inte igenkännas hade han slipat bort identifikationsnumret från sin benprotes. Enligt den danska polisinspektören Svend Foldager tyder mycket på att Lors Dukajev, med början redan för två år sedan, försökt radera alla spår från sitt tidigare liv.

Med vägledning av Lors Dukajevs brutna näsa, och det faktum att han bar en benprotes, spårade B.T. upp Albert Syben, en polisinspektör och boxningstränare i den belgiska staden Liège. Albert Syben var hundra procent säker på sin sak:

Bombmannen är Lors Doukaiev, en muslim från Tjetjenien som bott i Belgien under fem år, där han tillsammans med sin mor, en kvinnlig läkare, erhållit medborgarskap. Han lever på CPAS, ett statligt bistånd som ges till invånare med låg eller ingen inkomst. Lors ska enligt vissa tidningsuppgifter också ha bott några år i Ryssland under sin ungdom.

Det råder dock starka tvivel om att han bara är 24 år gammal. När han sökte asyl i Belgien uppgav Dukajev att han var född 1986. Men i ryska arkiv som tidningen Ekstrabladet tagit del av återfinns en tjetjensk pojke vid namn Lors Dukajev, född 1983, som ska ha mist sitt ena underben i 12-åldern då han trampade på en mina. Polisen menqar att Lors Dukajev och Lors Doukaiev är samma person, som då i själva verket skulle vara 27 år gammal. Ekstrabladet skrev också att det är allmänt känt att asylsökande ofta ljuger om sin ålder.

Boxningstränaren Albert Syben berättade att Doukaiev är en social kille som hade förmågan att skruva upp aggressionen när han gick in i boxningsringen. Han har gått ett 20-tal amatörboxningsmatcher i Liège, varav den sista i början av 2010. Utanför boxningen var han mer jordnära och följde noggrant sin muslimska tro och bad dagligen. Enligt den belgiska lokaltidningen Le Meuse har Lors Doukaiev ett rykte om sig att vara extremt religiös.

Han lät ofta odla ett stort skägg, men rakade av såväl skägget som håret på huvudet när han skulle in i ringen och boxas eller de gånger han skulle åka hem till Tjetjenien. Hans flickvän berättar att han reste mycket mellan Belgien och Tjetjenien. Enligt tidningen har han sagt till sin bekantskapskrets att han skulle bli mördad inom ett par dagar i Tjetjenien om han inte rakade huvudet, men tidningen gav ingen mer förklaring till det.

Dukajev fortsätter att förneka brott, även under den pågående rättegången. Fälls Dukajev kan han räkna med ett mycket långt fängelsestraff.

DR
DR
Ekstrabladet
TV2

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt