tisdag 17 maj 2011

Play ny film om svart tonårsgäng som rånar svenskar

HETT ÄMNE  Många invandrargäng rånar. Det är ingen fördom. Det är fakta. Fråga polisen. Och inte sällan går gängen på svenskar just bara för att de är svenskar som har det gott ställt. De kriminella invandrargängen vill också ha det gott ställt. Men det finns även en del gäng som även förnedrar sina offer, som ser det som en kick, som kallar dem för svennejävlar, svennehoror, med mera. En sorts omvänd rasism.

Under söndagen var det världspremiär i Cannes för den hyllade och prisade regissören Ruben Östlunds nya film ”Play”, som har svensk premiär i i november. Filmen är kontroversiell, i alla fall om man tittar på etablissemangets reaktioner. ”Play” är verklighetsbaserad från tidigare rättsfall och handlar om ett gäng svarta tonårskillar från Göteborg som rånade svenska killar på sina mobiler. Men samtidigt om det psykologiska spel som uppstår mellan gärningsmän och offer, berättar Ruben Östlund.

”Play” utspelas till största delen i realtid, och beskrivs så här på distributionsbolagets hemsida:

”Filmen är inspirerad av verkliga händelser där en grupp unga svarta pojkar vid åtskilliga tillfällen rånade andra pojkar i centrala Göteborg. Det uppseendeväckande med rånen var att de startades med hjälp av en skicklig retorisk fälla där hot eller våld inte användes. Det så kallade ‘brorsantricket’.”

Ruben säger i sina kommentarer om verklighetens rångäng i Göteborg:

– Jag gjorde filmen för att hela den här situationen, bilden som pojkarna har av sig själva och den som omvärlden har av dom, väcker reaktioner. De utnyttjade den rasistiska hotbild som vårt samhälle skapat, och som får många att automatiskt se svarta män som någonting farofyllt, säger Östlund och fortsätter:

– Det var det som intresserade mig, dom använde sitt utseende som hotbild.

Rånarna går fram till killar som är nya i stan och frågar vad klockan är. När offren tar upp sina mobiler säger rånarna ”Du har min lillebrors mobil, den har blivit stulen”. När offret förnekar det går en av rånarna bort och ringer ett samtal, sedan säger han ”min lillebrorsa är här borta, följ med och visa mobilen”.

- Offret säger nej – men rånarna är så sofistikerade att de spelar rollen av ”good cop, bad cop”. Den ”snälle” säger ”okej, jag tror er, men vi måste ju lösa det här, eller hur?” Med retorik lurar de killarna med sig.

Till slut har rånarna lurat offren längre och längre bort, under en process som tar över två timmar. De hamnar på ett motionsspår utanför staden – och då vill rånarna ha en ”tävling”. Alla ska lägga sina värdesaker på marken, de ska springa ikapp och vinnaren ska få allt.

- De rånade killarna vågar inte ens försöka vinna. Efter loppet skakar rånarna hand med offren: ”Bättre lycka nästa gång, ha det bra, vi syns”. Rånet är aldrig uttalat utan bara retoriskt, säger Ruben Östlund.

- Offren förstår att de kommer att bli lurade. Ändå underordnar de sig reglerna som rånarna sätter upp. När de väl kommer till polisförhör är killarna för stolta för att säga att de varit rädda – och då finns det inget hot och inget att åtala för.

Och media kan givetvis inte avhålla sig från att fråga om ”Play” kan komma att användas av ”främlingsfientliga krafter.”

– Nej, då får man verkligen misstolka filmen. Dom använder sig ju av samma bild som rånarna gör, dom målar också upp den här hotbilden, säger Ruben Östlund.

– Samtidigt var det viktigt att göra en komplex film, att inte göra rånarna till någon sorts Robin Hood. Många av dom var inte fattiga, dom kom från familjer som hade det bra ekonomiskt.

AB blandar givetvis in SD:

För i historien om hur ett svart killgäng medvetet spelar hotfulla och lurar och rånar ett lite yngre vitt killgäng, finns det åtskilliga scener som tacklar ämnen som rasism och homofobi på ett sätt som till exempel kan omfamnas även av Sverigedemokrater.

AB rescenerar
SVD

PI kan redan nu höra hur DO-anmälningar, och till alla andra tänkbara instanser, rasar in från Afrosvenska föreningen, politiker på vänsterkanten och än en gång, hur Lena Sundströms ständiga migrän bultar på som en snar jordbävning.

Det blir en spännade tid i höst bland morgonsofforna…

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt