söndag 29 maj 2011

Danmark slår Sverige i integration

DANMARK Trots att svenska förståsigpåare älskar att tala om för danskarna att de minsann inte har en lika bra integrationspolitik då de åtnjuter en verklig yttrandefrihet på andra sidan sundet kan det vara intressant att belysa hur det verkligen förhåller sig på den punkten. Nicolai Sennels, bekant för PI:s läsare sedan tidigare, gjorde just det och hör och häpna – danskarna slår oss även där.

I Danmark har invandrarelever lättare för att bryta med det sociala arvet.

38 procent av invandrareleverna i Danmark har så pass dålig läsförmåga att de inte kan gå vidare med en gymnasieutbildning. Tidigare låg denna siffra på 50 procent, vilket får anses vara en ganska dramatisk minskning.

Dog læser 2. generationsindvandrere klart bedre end 1. generationsindvandrere. En tredjedel af indvandrerelevernes faglige efterslæb skyldes, at de har en svagere social baggrund end gennemsnittet, men det er dog lettere for indvandrerelever i Danmark at bryde den sociale arv, end det er i Sverige. 38% af indvandrereleverne har så dårlige læsekundskaber, at de kun vanskeligt vil kunne gennemføre en ungdomsuddannelse. Om end det er et meget højt tal, er det et stort fald i forhold til de 50%, der tid ligere er blevet målt.

Se sidan 22 i denna rapport (pdf).

180grader.dk

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt