lördag 28 maj 2011

Sexmördare dömd på nytt för sadistisk våldtäkt

SADISTISK VÅLDTÄKT Den sadistiske våldtäktsmannen och tidigare dömde mördaren förekommer under 17 avsnitt i belastningsregistret.

Natten mot den 26 juni 1994 ringde den då 19-årige mannen på hemma hos en 78-årig kvinna, Ingrid Wählisch, i bostadsområdet Papegojan i Ängelholm. Den unge mannen bad att få låna telefonen. Mannen berättade i tingsrätten att han varit ute efter att råna kvinnan, men att något gick snett.

Det handlar om Mats Ludvigsson, enligt uppgift adopterad från asien och är idag 35 år.

Hos Ingrid Wählisch fick han ett utbrott och misshandlade henne med sparkar och slag. Därefter tog han en sax och högg Ingrid Wählisch besinningslöst över kroppen och i ansiktet. Mordet hade sexuella förtecken. Den äldre kvinnan hade bart underliv med skador när hon hittades, men gärningsmannen nekade till att han haft sexuella motiv. Tidigare samma natt hade han överfallit en ung kvinna i Ängelholms centrum. Han antastade henne och krävde att få sova hos henne. Sedan slog han henne med en glasflaska i huvudet. Han dömdes till sju års fängelse för mordet på Wählisch samt sexuellt ofredande/misshandel mot den yngre kvinnan. Det korta straffet motiverades med hans unga ålder.

Mordmisstänkt på nytt

År 2006 i juni sexmördades Solveig Hertzberg, 60 år, i sitt hem i Tjörnarp norr om Höör. Polisen betraktar Ludvigsson som högintressant i den utredningen, då Ludvigsson varit hemma hos kvinnan flera gånger. Men ännu så länge går det inte att binda honom till det mordet – om det är gärningsmannen.

Sadistisk våldtäkt

Desto bättre har det gått i ett aktuellt och brutalt våldtäktsmål. Mats Ludvigsson har stått åtalad för bland annat våldtäkt och grov misshandel.

Sommaren 2009 utsatte han en berusad kvinna för grovt sadistiskt sexuellt våld i en bostad i Hovmantorp. Han körde upp en grillgaffel i kvinnans underliv. Vid samma tillfälle misstänks mannen ha misshandlat kvinnan med upprepade sparkar och slag mot huvudet och övriga kroppen. Han greps redan samma kväll, men släpptes efter bara ett och ett halvt dygn.

Målet har tidigare uppmärksammats där hans frigående och polisens långa handlägggningstid kritiserats. Vid en planerad rättegång tidigare i år infann han sig inte. Senare dök han upp och delgavs alla handlingar samt togs in på ett behandlingshem. Meningen var sedan att hålla  förhandlingen för några veckor sedan men natten innan rymde han igen. Dock varade hans frihet inte länge för SJ larmade om en störande person på tåget till Växjö. Det var Ludvigsson, som greps av polisen. Nu har man slutligen genomfört tingsförhandlingen.

Växjö tingsrätt dömde

  • Mats Ludvigsson för våldtäkt, grov misshandel, olaga tvång, olaga hot, övergrepp i rättssak och narkotikabrott till två och ett halvt års fängelse. Han ska även utge skadestånd med skadestånd på 72 000 kronor till sitt våldtäktsoffer.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt