tisdag 3 maj 2011

Fru Ask avvisar Jämtins dumheter om muslimsk röd dag

IDIOTI UPPHÖJT TILL TVÅ Sossarna är sedan länge intimt lierade med islamska radikala figurer, bland annat genom den rabiata rörelsen Kristna Socialdemokrater. Så det var inte alls konstigt när tomtemor själv,  Carin Jämtin, socialdemokraternas nya partisekreterare, igår gick ut med ett nytt skämt till förslag: ”Utred möjligheterna till en muslimsk helgdag!” Vår första post om förslaget genererade 434 kommentarer.

Jämtin tyckte att den stora andelen kristna helgdagar rimmar illa med det multikulturella Sverige.

- Nästan alla våra helgdagar, förutom midsommar och första maj, är religiöst kristet betingade. Eftersom Sverige är heterogent borde helgdagarna faktiskt spegla någon slags känsla av att vi är olika. Det gör de inte i dag, säger Carin Jämtin.

Hennes förslag är att den första dagen i Eid al-fitr, högtiden som avslutar ramadan, ska bli röd dag. Men det måste i sådant fall bli på bekostnad av någon annan helgdag.

- Jag tror inte att man kan ha fler. Men det här är en rätt komplicerad fråga, som kräver en egen utredning, säger Carin Jämtin.

Men hon får svar på tal, otroligt nog av en journalist på Expressen Ledare, Malin Siwe. PI rippar hela blogginlägget:

Carin Jämtin har en sällsynt talang. Få kan som hon komma på klockrent knäppa idéer. I valrörelsen var hon oppositionsborgarråd i Stockholm och lanserade förslaget om butler i T-banan. På allvar. Som nybliven partisekreterare för Socialdemokraterna har Carin Jämtin tänkt till igen. Hon föreslår att eid, festdagarna som avslutar den muslimska fastemånaden ramadan, ska bli helgdag. Nåja, inte alla tre dagarna. Men den första. Kanske. Saken ska utredas först. Men ändå.

”Sverige är i dag ett multikulturellt samhälle, och det är verkligen värt att titta på hur man kan göra”, sa Jämtin på första maj, som hon förstås inte vill avskaffa som helgdag.

Sverige är en sekulär stat. Svenska Kyrkan är, långt om länge, separerad från regeringen. Vi föds inte längre in i den. Också helgerna fjärmar sig från kristendomen. När nationaldagen 6 juni blev helgdag 2005 försvann annandag pingst ur ledighetskalendern. Det finns absolut ingen anledning för en sekulär stat att införa nya religiöst knutna helgdagar. För övrigt resulterar inte röda dagar i röda väljare, om det var sådana Jämtin var ute efter.

Humanisternas ordförande Christer Sturmark tycker att idén med en muslimsk helgdag är lite ”absurd”.

- De flesta människor i Sverige är sekulariserade. De firar exempelvis inte jul av kristna, religiösa skäl. Det är bara ett tillfälle att samlas, äta god mat och umgås. Samma sak gäller för muslimerna, säger Christer Sturmark.

En som däremot jublar över förslaget är den ökände Leffe Kielan Karlsson. Det skulle vara en oerhörd landvinning för oss, säger han.

- Fler och fler muslimer börjar komma in i samhället och får svårt att komma på fredagsbönen. Direkt när fredagen är röd dag, som under påsken nu, är moskén fullpackad.

Däremot är han inte säker på att det är avslutningen av ramadan som är den viktigaste högtiden att få en röd dag på. Offerhögtiden, avslutningen av pilgrimsfärden till Mecka, är egentligen större. Men det är också de enda två han ser som nödvändiga helgdagar.

- Inte ens fredag är en helgdag enligt Koranen. Man går tillbaka och jobbar efter bönen, säger Abd al Haqq Kielan.

Ask avvisar

Justitieminister Beatrice Ask (M) avfärdar  förslaget.

- Jag tycker Sveriges nuvarande helgdagar är bra. I nuläget ser jag därför inte skäl att tillsätta någon utredning, förklarar Beatrice Ask.

SvD

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt