torsdag 19 maj 2011

Thomas Mattsson suckar över vitpixling

EXPRESSEN Tidigare i dag tog PI upp att Expressen vunnit något slags pris i en klubb för inbördes beundran för journalister i USA, något chefredaktör Thomas Mattsson kallar ”tidningarnas Oscars”. PI påpekade att prisutdelaren kanske inte skulle gjort samma val om de visste i vilken antidemokratisk anda tidningen arbetar, med ett systematiskt smutskastande av ett parti vars främsta brott består av att värna det egna landet och folket främst – för att inte tala om hur Sverigedemokraterna inte fick delta i tidningens valstuga man varit så stolt över. Mattsson pladdrar i kväll vidare om priset och suckar över hur det mejlas till prisutdelaren för att belysa tidningens hyckleri och dubbelmoral.

Det här med valstugan är en idé som många redan har gratulerat oss för, men den var inte okontroversiell. Vi tillät exempelvis inte SD att tala från Expressens scen, eftersom det är en stor skillnad mellan att kunna ta publicistiskt – och juridiskt – ansvar för citat i nyhetsförmedling och opinionsbildning i tidningen och på sajten, jämfört med hur man kan förhålla sig till vad en person kan säga med en Expressen-mikrofon i sin hand på en scen.

I en valstuga fungerar inte det ansvariga utgivarskapet, så därför är det en stor skillnad mellan debatten där och den som förs i våra traditionella mediekanaler. Expressens historia och värdegrund, våra ställningstaganden mot nazism och apartheid, gör också att vi är mycket noga med hur vi förhåller oss till främlingsfientliga rörelser och individer som vill utnyttja de etablerade mediernas trovärdighet och räckvidd för att avsiktligt sprida missförstånd och myter om exempelvis integrationsfrågan. Det finns, kan jag försäkra, många partier och personer som gärna vill använda Expressen för sådana ändamål.

[...]

Men till valstugan valde vi att bara bjuda in partierna som då satt i riksdagen. Hur vi kommer att göra inför nästa val har jag inte tagit ställning till än, men var och en som läser Expressen ser ju att SD förekommer mest hela tiden i skildrandet av det politiska spelet och det tycker jag är rätt och riktigt. SD är idag en del av samhällsdebatten på ett sätt som måste återspeglas i medierna.
Men vitpixlingen. Det är fascinerande att INMA-priset till Expressen retar SD-sympatisörer så mycket, att de till och med börjar cirkulera protestbrev på svenska och engelska om behandlingen av SD och det påstådda faktum att Expressen ”vitpixlar” bilder på misstänkta och dömda kriminella som inte har svensk etnicitet.
Det ämnet har ju också avhandlats många gånger tidigare i denna blogg, både självkritiskt och korrigerande, men på Oscar-galan för dagspressen ska man kanske inte sucka över folk som orkar plita ner påståenden som att ”…they started the phenomenon ”vitpixling” (”white pixelization”).”

Thomas Mattssons blogg

INMA

Organisationens hemsida finns på inma.org och här kan man skicka e-post till ledningen (under fliken "Staff").

Relaterat

PI: Pris till Expressen för antidemokratiskt projekt

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt