lördag 21 maj 2011

Skandalen i Vadstena

PRIORITERINGAR PI berättade igår om Vadstena kommun som i dagarna, och för okända summor, färdigställer det tidigare äldreboendet Hagagården till gruppboende för "ensamkommande flyktingbarn". Läs den posten här.

Lokaltidningen berättade att de unga männen från Afghanistan och Somalia kommer att ha tillgång till 14 tvårumslägenheter och stora gemensamhetsutrymmen när de anländer efter sommaren. Alla ska ha möjlighet att få eget rum.

Idag kan vi berätta att Vadstena kommun riskerar straffavgift om 530,000 kronor för fem ärenden där Vadstena kommun inte har bemödat sig om att leta fram platser för särskilda boenden inom äldrevården.

Kommunens socialnämnd försvarar sig med att det har blivit fler människor som behöver komma in på särskilda boenden, men att det inte har funnits tillräckligt med platser under 2010.

Socialstyrelsen å andra sidan menar att Vadstena kommun har brustit i sitt planeringsansvar. Kommunen har inte sett till att det har funnits platser inom rimlig tid.

Det är kanske inte så konstigt att Vadstena kommun inte har tid med äldreboende för särskilt utsatta när kommunen ägnar all tid, kraft och resurser till de "ensamkommande barnens" 14 tvårumslägenheter och stora gemensamhetsutrymmen!

Det är ett tydligt bevis på att prioriteringarna bland Sveriges kommuner gått rakt åt skogen.

Här har vi således en kommunledning som inte tvekar att slänga miljoner på ett boende för ensamkommande män utan identitetspapper, och färdigställer det i mycket god tid innan dessa individer ska anlända till Vadstena.

Kommunen har ägnat tid hela våren till att anställa folk till höger och vänster och utbildar nu dem för skattebetalarnas pengar. Hemmet ska naturligtvis vara bemannat dygnet runt.

Per Gawelund, projektledare för det nya gruppboendet, tycker det känns självklart att hjälpa "ungdomar" som är på flykt. "Vi är skyldiga att ställa upp", säger han.

"När man läser deras berättelser är det lätt att få tårar i ögonen", säger Per Gawelund.

Gawelund har en halvtidstjänst fram till mitten av juli. Tanken är att han på den tiden ska ha rekryterat kompetent personal i form av exempelvis socionomer och beteendevetare.

Men när det gäller boende till våra äldre och svaga så struntar kommunen högaktningsfullt i att leta fram bostäder åt dem. Där finns det tydligen ingen "skyldighet" att följa lagen. Då kommer det inga tårar…

Ignoransen och arrogansen mot de äldre behövande är så pass stor att kommuninvånarna nu riskerar att se över en halv miljon kronor av sina insamlade skatteintäkter försvinna till böter – helt i onödan.

PI kan idag också avslöja att Lokaltidningen har valt att ta bort de två artiklar som PI uppmärksammade och länkade till i gårdagens post. De tidigare artiklarna fanns här och här, men kan idag inte ens hittas i arkivet.

Måhända är det någon inom Vadstena kommun som inte vill se sin smutsiga byk tvättas i offentlighetens ljus?

Vadstenabor! Vakna. Reagera. Ställ din kommunpolitiker mot väggen och våga ifrågasätta kommunens prioriteringar. Det är trots allt era pengar de leker med.

PS. PI rekommenderar vidare läsning här: All politik handlar om prioriteringar.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt