torsdag 26 maj 2011

Alla som kritiserar ensamkommande får sig en känga

ENSAMKOMMANDE Till hösten ska Vadstena kommun ta emot så kallade ensamkommande (varav en del misshandlar). Och kritiken har inte låtit vänta på sig bland invånarna, bland annat om deras åldrar, vilket PI ofta hävdar är falska. Många är betydligt äldre än de 18 år och yngre som man påstår sig vara. Sjuklövern i kommunen har därför skrivit en insändare där de svarar allmänt på kritiken från Vadstenas imvånare – som har haft mage att beklaga sig över de ensamkommande lögnhalsarna och kostnaden för denna urspårade verksamhet:

I höst kommer Vadstena kommun starta ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Det har vi lokalpolitiker varit med och beslutat om och det tycker vi är rätt. Dock har det orsakat en del reaktioner och funderingar bland en del av våra invånare. Vi vill härmed bemöta en del av den kritik som lyfts fram i olika sammanhang, en del berättigad och en del helt felaktig.

När man säger ordet barn ser de flesta av oss små barn i 6-12 års åldern. Därför blir reaktionen stark hos en del människor när de ser nästan fullvuxna ungdomar i dessa boenden. De flesta ensamkommande barn som kommer till Sverige är mellan 16-18 år och rätt term i det svenska språket är väl just ”ungdomar”. Men enligt FN:s barnkonvention och svensk lagstiftning så är man barn tills dess man fyller 18 år.

Sedan finns det direkt främlingsfientlig kritik som tycker att vi lättvindigt spenderar skattemedel på att ta emot flyktingbarn när exempelvis våra äldre inte får plats på äldreboenden.

Det är fel att vi tar lättvindigt på att öppna ett boende, detta är mycket väl genomtänkt och helt i linje med våra värderingar. Vi hjälper ungdomar i en mycket utsatt situation och öppnar dessutom upp för nya invånare att komma till Vadstena. Sedan så görs det inte på bekostnad av någon annan befolkningsgrupp i kommunen. Mottagandet är helt finansierat av staten genom Migrationsverket och inte av kommunala skattepengar.

Men i grunden handlar det inte om pengar utan om humanism. Vadstena har i århundranden hjälpt människor i behov av vård och omsorg. Det är en fin tradition som vi dessutom har varit och fortfarande är väldigt duktiga på. Att inkludera asylsökande barn i det sammanhanget känns helt rätt och helt i linje med de värderingar om alla människors lika värde som vi vill slå vakt om.

Det är givetvis också ett stort ansvar som medföljer ett mottagande. Ett ansvar att ge dem en så bra grundutbildning det går och en god introduktion in i det svenska samhället och i förlängningen till en egen försörjning.

Signerat sjuklövern i Vadstena kommun

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt