tisdag 24 maj 2011

Niklas Ekdal: Öppna gränserna!

VERKLIGHETSFRÅNVÄNT Niklas Ekdal, journalist, författare och diplomerad SD-hatare, skrev nyligen i sin krönika i Affärsvärlden att Europa måste se den nordafrikanska invasionen som något positivt och öppna gränserna. Läs och begrunda retoriken vi trodde och hoppades hade lämnats kvar på 80-talet.

Slå upp orden ”Invandrare” eller ”Flykting” i EU:s ordbok, och den synonym du får se är ”Problem”. Europa är uppenbarligen en av de mest attraktiva regionerna på jorden. Miljoner människor vill komma hit och arbeta. Hur i hela världen lyckades vi förvandla denna gränsöverskridande tillgång till något i stil med atomsopor och dvärgbandmask?

Det enkelspåriga svaret är främlingsfientlighet. Tyvärr har det perspektivet polariserat migrationsdebatten så till den grad att nästan inget vettigt meningsutbyte är möjligt. Alltså måste vi starta om diskussionen i en annan ände.

[...]

I gapet mellan dessa hycklande och fördomsfulla världsbilder gror företeelser som Sverigedemokraterna, Sannfinländarna, Dansk Folkeparti och British National Party. Den som vill fördjupa sig i extremismen kan med fördel läsa journalisten Lisa Bjurwalds grundliga inventering i den nya boken Europas skam. Rasister på frammarsch (Natur & Kultur).

[...]

Möjligheten att slå ner sina bopålar var man vill borde vara en basal mänsklig rättighet, mera självklar än exempelvis rätt till sysselsättning eller semester. Vi accepterar i dag ett globalt apartheidsystem där rättigheter följer hudfärg, för att kunna maximera vår egen trygghet och tjusiga självbild.

[...]

Europa måste hålla gränserna öppna för idéer och arbetande människor, utan att öppna sig för somaliskt eller afghanskt klanstyre och sönderfall. Med självförtroende och ekonomisk tillväxt är det faktiskt inga problem.

Främlingsfientlighet har rätt lite med invandring att göra. Spanien har mängder med invandrare men knappt någon organiserad xenofobi. Finland och delar av Östeuropa har mängder med rasister men knappt några invandrare.

Rasism är förlorarens snuttefilt och den korkades livboj. Men vi är alla delaktiga i den politiska kultur som har gjort dessa latenta vanföreställningar psykologiskt attraktiva.

Affärsvärlden

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt