torsdag 5 maj 2011

Ja till att återinföra gränskontroller inom Schengen

Lyssna: EU öppnar för att återinföra gränskontroller

MIGRATIONSPOLITIK Det går så där för mångkulturen i Europa. Efter att Frankrikes och Italiens presidenter i förra veckan krävt att Schengensamarbetet, vilket innebär passfri rörlighet mellan medlemsländerna, ska begränsas i kölvattnet av de tiotusentals nordafrikaner som tagit sig till Europa via den italienska ön Lampedusa lade EU-kommissionären Cecilia Malmström – trots sitt eget mångkultursvurmande – på onsdagen fram ett förslag som går ut på att det ska bli lättare att återinföra gränskontroller.

Det var när den italienska regeringen började dela ut tillfälliga uppehållstillstånd, som i sin tur gjorde det möjligt för nordafrikanerna att röra sig fritt inom EU, som Frankrike reagerade. Även Tyskland har tidigare reagerat.

I dagsläget är det endast vid akuta säkerhetslägen som gränskontroller tillfälligt kan återupprättas. Det fransk-italienska kravet gick ut på att gränskontroller även ska kunna upprättas i andra fall.

– Det kan bli nödvändigt att återinföra gränskontroller i exceptionella fall, som när de yttre gränserna kommer under hårt oväntat tryck, sade Cecilia Malmström i ett uttalande.

Hur Schengensamarbetet nu ska revideras ska avgöras på ett extrainsatt migrationsministermöte i nästa vecka och på EU-toppmötet i juni.

EU-kommissionen efterlyser också ökade resurser för att bland annat kunna öka stödet till länder utanför EU och få dem att ta ta tillbaka invandrare som nekats asyl i EU.

Malmström ska lägga fram en rad nya förslag avseende EU:s migrationspolitik senare i maj. Där kommer kommissionen presentera ändringar i förslaget till en gemensam asylpolitik inom EU, och enligt planerna ska dessa bli klara nästa år, dock har förhandlingarna mellan medlemsländerna stagnerat.

Malmström vill dock inte stänga dörren helt till Nordafrika:

Men hon påminner också om att unionen behöver arbetskraft och därför borde öppna gränserna för viss laglig invandring från Nordafrika. Samtidigt föreslår hon att kontrollen av EU:s yttre gränser skärps och att människohandel och illegal invandring stoppas.

DN
DN

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt