tisdag 31 maj 2011

Illegala invandrare och gömda får rätt till samma vård som andra

Lyssna: "Alla människor har rätt till vård"

MEDBORGARSKAPSDEVALVERING Illegala invandrare och gömda ska enligt en statlig utredning få rätt till samma slags sjukvård som svenska medborgare. Som det är i dag har illegala endast rätt till akutvård och landstingen har rätt att ta betalt för det.

– Det är väldigt viktigt att vård ges på lika villkor. Alla människor har rätt till vård, det ska inte behöva vara beroende på vilken ordning man har på sina papper, säger socialminister Göran Hägglund.

Utredningen, som tagit ett och ett halvt år, föreslår att illegala invandrare ska få rätt till samma vård som alla andra i samhället – dessutom ska den subventioneras. Samma sak ska gälla för asylsökande och personer som fått avslag och lever gömda. Precis som svenska barn ska även barn till gömda och illegala invandrare kunna få gratis tandvård.

I mars gjordes en överenskommelse mellan regeringen och Miljöpartiet som går ut på att utvidga rätten till vård så att den omfattar även dessa grupper (läs mer).

Göran Hägglund ser ingen risk för att folk från andra länder nu kommer att försöka ta sig hit för att få vård.

– Det finns ingenting i studier från andra länder som tyder på att människor dras till länder för att man har rätt till sjukvård, säger Göran Hägglund.

SR

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt