tisdag 9 november 2010

En studie i hyckleri: Jan Helin

Foto: Resumé

HYCKLERI Knappt hade Expressens chefredaktör Thomas Mattsson hunnit förkunna att de pressetiska reglerna tillfälligt satts ur spel för att möjliggöra uthängningen av den misstänkte så kallade nya lasermannen förrän Aftonbladet och Jan Helin följer efter. Helin överträffar dock sin konkurrent i just det här fallet – han har gett hyckleriet och dubbelmoralen ett ansikte och är inkarnationen av vad som är fel i Sverige 2010, urtypen för den slags människa som vill pådyvla andra människor det han själv inte vill röra i med tång och anser sig vara för fin för.

Svensk media har onekligen gett oss en show som heter duga under de senaste dagarna. Sällan har deras dubbelmoral och fullständiga hyckleri varit så tydlig.

Vi minns alla fallet med 78-åriga Inger i Landskrona eller Elin Krantz i Göteborg. Då hette det, som det så ofta brukar göra, att etnicitet inte är viktigt. Men, av någon anledning, så är det ändå viktigt i de fall då misstänkt gärningsman är svensk. Mönstret är tydligt. Ser man det inte måste man vara både blind och döv. Medan media i våra grannländer ofta säger som det är envisas vår egen mediakår med att lägga in sina egna personliga åsikter och politiska syften i texterna. Men vad kan man vänta sig av en journalistkår där nästan 70 procent har sina partisympatier vänsterut.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skrev tidigare idag på sin blogg om beslutet att hänga ut skytten i Malmö. Jan Helin ville inte vara sämre och gjorde samma sak senare under dagen. Medan Mattsson visserligen är bra på att snacka massa trams, slås han rejält av Helin:

De allt fler och allt större nätforumens publiceringar av misstänktas identitet gör kravet på återhållsamhet med uppgifter av hänsyn till utredningen alltmer obsolet. Det förminskar dock inte det faktiska problemet för polisen. Dagens medielandskap är fyllt av oansvariga utgivare av typen Politiskt inkorrekt och Flashback. Deras verksamhet regleras varken av lag eller pressetiska regler. Dessa oansvariga och anonyma utgivare har satt i system att "hänga ut" misstänkta brottslingar.

Nej Jan Helin, vi på PI tar faktiskt ett större ansvar än du och dina gelikar någonsin kommer att göra. Vi förmedlar den nakna sanningen, den som ni varken vill eller vågar förmedla, den sidan av samhället ni aldrig kommer i kontakt med men säger er vurma så otroligt mycket för trots att ni antagligen aldrig satt en fot i en förort.Vi skulle inte finnas här om ni skötte ert jobb, det vars uppdrag ni så gravt missförstått. Nepotismen i politiker- och mediavärlden, där folk från båda sidor frotterar och bor sida vid sida långt ifrån folket, har dödat den riktiga journalistiken.

Vi anser att etnicitet visst är viktigt och relevant. Om inte annat har läsarna själva rätt att för det första ta del av samtliga fakta, och för det andra avgöra själva om det har betydelse eller inte. Vi serverar inga färdiga paket med åsiktsfostrande undertoner, vi levererar råa fakta. Vi låter männsikor tänka själva.

Dessutom är vi konsekventa med våra ”uthängningar”. Vi väljer inte efter eget tycke och politisk åskådning. Tar vi upp ett fall finns också namnen och etnicitet med. Bara under den senaste månaden har vi publicerat flertalet namn på svenskar som gjort sig skyldiga till diverse avskyvärda brott. Så att vi enbart skulle publicera namn på invandrare stämmer inte heller.

Mannen som säger sig gilla olika men bor segregerat och arbetar på en närmast renrasig redaktion ska beskylla PI för att vara oansvariga? Nej du Janne, den tror vi inte ens att du själv går på.

Som vi brukar säga här på PI: Gör om, gör rätt.

Andreas

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt