fredag 26 november 2010

Skambrott: Maken fick fem års utvisning

GROV KVINNOFRIDSKRÄNKNING PI har ännu inte domen. Det handlar om ett utländskt par, troligen från mellanöstern, som gifte sig för cirka ett halvår sedan. I samband med giftermålet flyttade den 22-åriga kvinnan till Sverige och maken. Men väl här blev livet ett helvete för kvinnan. I för har kvinnan berättat om upprepad misshandel, hot och kränkande behandling. Makens kontrollbehov var stort. Hon fick inte studera, inte ha vänner, inte svara i telefon på dolda nummer, inte gå hem själv. Hon levde under hot, som maken upprepade gång på gång. Om han inte dödade henne själv så skulle personer i deras hemland att ta hand om det och hon skulle under två års prövotid göra helt som maken bestämde.

Men under rättegången tog hon tillbaka allt, ett tecken på påtryckningar från honom/hans släkt/vänner. När domen meddelades var hon förtvivlad och menade att allt hon tidigare sagt i förhör var överdrivet och hon ville att domstolen skulle bestraffa henne istället. Men tingsrätten ansåg inte att den fått någon trovärdig förklaring till varför kvinnan skulle ha ljugit i polisförhör. Tingsrätten ansåg också att själva misshandeln inte var grov men att den sammantagna behandlingen av henne var mycket allvarlig och kränkande för hennes självkänsla.

På torsdagen dömdes

  • 28-åringen för grov kvinnofridskränkning till fängelse i ett år och sex månader samt fem års utvisning. Han ska även i häktet ha fortsatta restriktioner eftersom risken för nya påtryckningar föreligger.

Åklagaren Per Carlsson sa i sitt slutanförande:

– Kvinnan har behandlats på ett fruktansvärt sätt. Hon kan inte språket, har inga vänner eller släkt här, har bara varit här en kort tid. Till det ska läggas hoten och misshandeln, som stegrade. Till slut fruktade hon för sitt liv.

Åklagaren menade också att kvinnan var så nedbruten att hon tog på sig skulden för det som hänt och brydde sig mer om hur hennes förövare mådde än hur hon själv mådde.

28-åringen dömdes mot sitt nekande.

Domstol

Kristianstad tingsrätt, okänt mål nr

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt