söndag 14 november 2010

M-falangens kreditkortsbedrägerier gav låga straff

M-FALANGEN Det började i centrala Malmö med civilklädda poliser som kunde gripa två medlemmar ur gänget när dom hämtade upp en låda med beställd mat, betalat med ett kapat kontokort. Efter detta ingripande kunde en omfattande härva med kapade kontokort rullas upp där Länskriminalpolisen i Skåne lagt ner mycket resurser på att få fast M-falangens kärna för kreditkortsbedrägerier. I förra veckan kom domen där ligan fälldes men ingen fick fängelse för de brotten.

Tio personer åtalades slutligen för att ha satt bedrägerierna i system. En handfull av de åtalade är själva kärnan i det polisen kallar för M-falangen i Malmös gängkonflikt. M står för Masovic, där ena halvan är ledaren Mirza Masovic(rosa skjorta). Den andra halvan som också stod under åtal är identisk med brodern Mirtez Masovic (vit tröja på samma bild). Han mördades i augusti förra året och den unge gärningsmannen dömdes till 18 års fängelse. Gärningsmannen ingår i K-falangen vilka strider mot Masovic-gänget i det s k gängkriget i Malmö.

Även bröderna Masovics föräldrar fanns med bland de bedrägeri-åtalade. De reste till Thailand på biljetter betalade med kapade kontokort. Pappan kom med den krystade förklaringen att han fick resan som tack för att han räddade livet på en kamrat som blev anfallen hemma i Malmö. I efterhand misstänker han att kamraten, som senare blev mördad, försökte sätta dit honom och hans hustru genom att ge dem biljetter köpta med kapade kort. Det mordet är ännu olöst.

Förutom det i sammanhanget futtiga matbedrägeriet köpte de åtalade enligt åklagaren flygbiljetter och hotellboende för uppemot 300 000 kronor. Ytterligare en personer misstänks, en 26-åring som beskrivs som "datasnillet" och skall vara den som fixat fram dom kapade kontokortsnumrena.

Malmö tingsrätt dömde

Mirza Masovic, född 1982 och medborgare i Serbien, för grovt bedrägeri eller försök till sådant brott vid 12 tillfällen och till ett sammanlagt värde av 126 182 kr och för häleri av en klocka värd 90 000 kr (av märket Audemars Piguet som köpts med stulna kreditkortsuppgifter). Brottslighet har ett sammantaget straffvärde som närmar sig fängelse ett år. Påföljden stannar dock vid villkorlig dom som på grund av brottslighetens omfattning och bör förenas med samhällstjänst 240 timmar. Alternativstraffet bestäms till fängelse elva månader. Ska betala nära 90 000 kronor i skadestånd – i viss mån gemensamt med andra. Han mister även klockan. Förekommer under 43 avsnitt i belastningsregistret, varav huvuddelen utgörs av ordningsförelägganden för trafikförseelser. Han har ingen belastning som nu är av det slag att den påverkar påföljdsfrågan. Som bakgrund kan nämnas att han den 23 januari 2003 dömdes av Hovrätten över Skåne och Blekinge för vållande till annans död, försök till stöld, vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, hastighetsöverträdelse och narkotikabrott till skyddstillsyn med samhällstjänst 100 timmar. Alternativstraffet bestämdes till fängelse fyra månader.

Nermin Karamehmedovic, född 1986, för grovt bedrägeri eller försök till sådant brott vid 9 tillfällen och till ett sammanlagt värde av cirka 72 000 kr. Bland annat finner Malmö tingsrätt det klart att mannen köpt en flygresa hos SAS för 35 878 kronor med stulna kontokortsuppgifter. Brottslighet har ett sammantaget straffvärde om fängelse åtta månader. Domen blir skyddstillsyn med samhällstjänst i 100 timmar då tingsrätten anser dock att det finns en risk att Nermin Karamehmedovic återfaller i brott. Förekommer under 14 avsnitt i belastningsregistret, varav en stor del utgörs av ordningsförelägganden för trafikförseelser. Han dömdes den 15 april 2009 av Hovrätten över Skåne och Blekinge för stöld vid två tillfällen och brott mot knivlagen till villkorlig dom jämte 100 dagsböter. Han dömdes den 23 december 2009 av samma domstol för grov vårdslöshet i trafik, grovt vapenbrott vid två tillfällen och vapenbrott, varvid tidigare villkorlig dom undanröjdes och påföljden bestämdes till fängelse ett år. Han frigavs villkorligt den 25 mars 2010 med en återstående strafftid om fyra månader. Han dömdes senast den 15 januari 2010 av Malmö tingsrätt för stöld, varvid det tidigare utdömda fängelsestraffet skulle avse även det nya brottet.

Kadri Cimilji, född 1985, för bedrägeri. Dömdes den 15 februari 2010 av Hovrätten över Skåne och Blekinge för misshandel och vapenbrott, som båda begåtts under 2009, till fängelse åtta månader. Domen har vunnit laga kraft och han verkställer för närvarande straffet. Bedrägeriet ska ingå i det straffet. Förekommer under tre avsnitt i belastningsregistret.

Chio Hong Mac, född 1985, för grovt bedrägeri eller försök till sådant brott vid 10 tillfällen och till ett sammanlagt värde av cirka 150 000 kr. Brottslighet har ett sammantaget straffvärde om fängelse tio månader. Påföljden bestäms till samhällstjänst med 220 timmar och alternativstraffet till fängelse tio månader. Förekommer under 11 avsnitt i belastningsregistret, varav sex avser bötesbrott. Han dömdes under 2005 vid två tillfällen av Malmö tingsrätt till fängelsepåföljd. Han dömdes den 5 januari 2005 för misshandel, olaga hot, stöld vid fyra tillfällen, egenmäktigt förfarande, olovligt förfogande, skadegörelse, märkesförfalskning och grov vårdslöshet i trafik till fängelse fem månader. Han dömdes den 20 april 2005 för narkotikabrott vid två tillfällen till fängelse fyra månader.

Emil Tutic, född 1983, för bedrägeri vid 5 tillfällen och till ett sammanlagt värde av 12 756 kr. Straffvärdet är någon månads fängelse. Han avtjänar redan en dom från 7 juli 2010 då Hovrätten över Skåne och Blekinge dömde honom för grov stöld till fängelse två år. Tingsrätten anser, liksom åklagaren, att den tidigare ådömda påföljden bör omfatta även de här brotten. Förekommer under 16 avsnitt i belastningsregistret som i stor utsträckning avser ordningsförelägganden för trafikbrott.

Goran Matic, född 1986, för bedrägeri vid 3 tillfällen till ett sammanlagt belopp om 3 731 kr till villkorlig dom i förening med 30 dagsböter á 50 kr. Förekommer under 16 avsnitt i belastningsregistret, huvudsakligen ordningsböter för trafikförseelser. Han dömdes emellertid den 25 oktober 2010 av Hovrätten över Skåne och Blekinge för medhjälp till stöld och bilbältesförseelse till villkorlig dom i förening med 100 dagsböter á 50 kr. Åklagaren har yrkat att Goran Matic nu döms till någon månads fängelse.

Enes Jusufagic, född 1982, för bedrägeri vid två tillfällen till ett sammanlagt belopp om 44 900 kr, olovlig körning, förseelse mot sjötrafikförordningen och rödljuskörning. Påföljden bör bestämmas till villkorlig dom i förening med 100 dagsböter á 50 kr.

Eldin Kalac, född 1991, för häleri vid två tillfällen avseende ett belopp om sammanlagt 7 958 kr. Tingsrätten anser, liksom åklagaren, att tidigare ådömd påföljd ska avse även de "nya" brotten. Förekommer under tre avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes den 7 juli 2010 av Hovrätten över Skåne och Blekinge för grov stöld till skyddstillsyn i förening med samhällstjänst 240 timmar. Alternativstraffet bestämdes till fängelse ett år.

Föräldrarna

De åkte till Thailand i första klass på kapat kontokort. Resan kostade 73 840 kronor tur och retur, och de pengarna ska nu betalas tillbaka av paret.

Nail ”Nalle” Masovic, född 1963 och Mirzas pappa, för häleri avseende ett belopp om 73 840 kr. Påföljden ska bestämmas till villkorlig dom i förening med 100 dagsböter á 50 kr. Förekommer under 16 avsnitt i belastningsregistret, varav de flesta avser trafikförseelser. Han dömdes den 16 augusti 2001 av Hovrätten över Skåne och Blekinge för missbruk av urkund och brott mot utlänningslagen till fängelse två månader. Polisen har flera gånger sagt att man misstänker Nalle för att vara inblandad i ljusskygga affärer nere i Serbien. Dessutom är både han och sonen i praktiken en serbisk direktlänk med brett kontaktnät för potentiell vapensmuggling från Balkan till Sverige.

Bisera Masovic, född 1966 och mamma till Mirza, för döms för häleri avseende ett belopp om 73 840 kr. Påföljden ska bestämmas till villkorlig dom i förening med 100 dagsböter á 50 kr. Hon vet ingenting om affärer och hon vågar heller inte fråga sin make. Hon sköter hemmet, Nalle sköter allt annat, enligt henne själv under rättegången.

Överklagande

Ställd till Hovrätten över Skåne och Blekinge men ges in till tingsrätten senast den 29 november 2010.

Domstol

Malmö tingsrätt, B 1234-08

Gängkrigets våldsamma framfart

Mirza Masovic
Den 31 januari 2010 i Malmö city avrättades Mevlur Kupa, storebror till Valdet Kupa (till vänster), gängledare för motstridande K-falangen. Mirza greps och häktades sedan för anstiftan/medhjälp till mordet medan kompisen Saad Gibara, född 1986, häktades för mordet. De båda släpptes efter en tid då utredningen trampar vatten i nuläget. Mordet anses av polisen vara en hämnd för brodern Mirzads död.

Nermin Karamehmedovic
Född i Trebinje i Bosnien Hersegovina och är bokförd som invandrad i januari 1994. Svenskt medborgarskap beviljades 2 september 1999.

Mordförsöket

Två dagar efter att Mirtez Masovic mördades i augusti 2009 greps Mohammed Z, född 1982, som misstänkt och satt anhållen för medhjälp till mordet på Mirtez. Han umgås i båda läger. Men han avskrevs och släpptes kort därefter. M-falangen hade inte greppat detta och Nermin Karamehmedovic sökte därför upp Zamzam i stadsdelen Holma. Samma dag som han släpptes utsattes han för två olika skottlossningar på kvällen i en trolig hämndaktion. Bland annat fick en barnfamilj på Hyacintgatan en helmantlad kula in genom väggen, som studsade flera gånger i lägenheten och sedan landade i ett köksskåp.

Efter ett omfattande utredningsarbete och förhör med människor ute på Holma hittade polisen ett vittne. En 29-årig man berättar att Nermin Karamehmedovic kom körande på moped fram till honom och några kamrater, drog upp en revolver ur byxlinningen och skrek "jag ska döda er allihop". Sedan riktade han vapnet upp i luften och tryckte av. 29-åringen sa också att han känt Nermin Karamehmedovic i många år och tvekade icke en sekund om att det var han.

Man inledde span på Nermin, som bor i området Augustenborg. När Malmöpolisens spangrupp Bravo låg på lur med kikare öppnades takfönstret, en arm stack ut och gömde en fulladdad revolver kaliber .38 bakom takplåten. Sen gick enhet Mike – piketen – in genom ytterdörren till Nermins i övrigt "rena" lägenhet. Ställd inför fingeravtryck på vapnet erkände han att han disponerade revolvern – han fick låna den för att skydda sig när han kom tillbaka till Sverige efter begravningen i Serbien av en av hans bästa vänner (Mirtez, anm PI).

Vittnet, 29-åringen, tog sedan tillbaka allt. Intialt var versionen som nämnt att Nermin disponerade vapnet och sköt i luften inför vittnet med vänner, att han kände honom väl Detta har han nu tagit tillbaka. Vid det tredje förhöret med 29-åringen, säger han att

"Han träffat killar som är kompis med de som är misstänkta i anmälan och de var inte arga på honom på något sätt. Det känns som ett stort misstag att han gjort anmälan och han vill därför ta tillbaka allt."

Det framgick även av utredningen att vittnet träffat den andre huvudmannen i M-falangen, Mirza, sedan 29-åringen förhördes första gången.

Den våldsamma biljakten

Natten till den 10 maj i Malmö försökte en polispatrull stoppa en bil belagd med körförbud. Föraren var Nermin Karamehmedovic. Han körde i minst 180 kilometer i timmen på Inre Ringvägen, över rabatter och upp på en cykelbana innan han körde in i en trafikstolpe i korsningen Industrigatan / Östra Farmvägen efter att ha blivit prejade av polisen upp mot en vägg.

Passageraren i bilen hoppade då ut och sköt mot polisen. Mannen var beväpnad med både pistol och ett automatvapen. Polisen besvarade skottlossningen. Det är oklart om mannen träffades av något skott.
Mannen flydde sedan platsen springande till fots – utan vapen. En gyllene automatpistol hittades under bilen han åkte i. Magasinet till vapnet låg inne i bilen. Nermin Karamehmedovic greps iklädd skyddsväst och polisen fann även rånarluva och svarta handskar samt sju patroner. Medpassageraren är fortfarande okänd.

Bilägaren

Mannen som ägde bilen är en ökänd bilmålvakt, Abdulamir Adnan Hamid. Han flydde till Danmark redan i mars 2009 och lämnade efter sig skulder till Kronofogden om ca 665 000 kronor, i princip bara obetalda P-böter. Antal fordon han ägde uppgick till 491 st.

Malmö tingsrätt dömde 2009-10-29

Nermin Karamehmedovic, för olaga hot, grovt vapen brott, vapenbrott, framkallande av fara för annan och grov vårdslöshet i trafik till fängelse 1 år sex månader. Han var vid tiden för brotten villkorligt frigiven och fick därför även avtjäna, förutom de 1,5 års fängelse, den tid han hade kvar på sitt förra fängelsestraff. (Hovrätten över Skåne och Blekinge, 2009-04-15, stöld och brott mot knivlagen). Åtalet förberedelse till grovt rån eller grov misshandel ogillades. Han fick utge totalt 10 000 kronor i skadestånd till två målsäganden.

Skotten på Holma

Nermin var den som sköt mot Mohammed Z, ansåg tingsrätten. Han själv medgav försök till kontakt men nekade i övrigt. Vapenfyndet på takåsen matchade dock skotten på Holma samt att en mopedhjälm, i lägenheten, som han hade på sig vid skotten band honom till gärningen.

Fynden i bilen

Åklagaren hävdade att fynden var ett tecken på att de båda männen planerade ett rån eller åtminstone grov misshandel, men även om Malmö tingsrätt bedömde förklaringarna som Nermin Karamehmedovic lämnade som "föga trovärdiga och mycket osannolika" ansåg den inte att åklagaren hade kunnat presentera tillräckligt mycket stöd åt sina uppgifter.

Domstol

Malmö tingsrätt, B 1234-08

Det tar aldrig slut

Nermin sköts ned utanför Nalle Masovics bostad i april 2010 men överlevde. Ännu ett led i gängkriget och fortsättning lär följa…

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt