söndag 28 november 2010

Mer än en av tre sydafrikanska män har våldtagit

SYDAFRIKA En ny studie i Sydafrika visar att mer än en av tre män någon gång våldtagit en kvinna och att många ser det som en rättighet. Samtidigt visar siffrorna också på ett stort mörkertal då endast en av 25 våldtäkter polisanmäls.

En studie utförd i år och ledd av den regeringsfinansierade Medical Research Foundation avslöjar att mer än 37 procent av männen i Gauteng, en av landets nio provinser i nordöstra Sydafrika med en befolkning på omkring tio miljoner – där bland annat  Johannesburg ingår, uppger att de våldtagit en kvinna. Knappt sju procent av de 487 tillfrågade uppgav att de även deltagit i en gruppvåldtäkt.

Mer än 51 procent av de 511 tillfrågade kvinnorna uppger att de upplevt våld från män och 78 procent av männen att de begått våldsamma handlingar mot kvinnor. En fjärdedel av de intervjuade kvinnorna uppger att de blivit våldtagna, samtidigt framgår det av studien att enbart en av 25 våldtäkter anmäls till polisen.

En undersökning utförd av samma organisation 2008 avslöjade att 28 procent av männen i provinserna Östra Kap och KwaZulu-Natal uppgav att de våldtagit en kvinna eller flicka. Av männen som begått våldtäkt kände en tredjedel ingen skuld. Två tredjedelar av männen i studien uppgav att de våldtar på grund av en uppfattning om sexuell rättighet. Andra populära motiverande faktorer inluderade ett begär att straffa kvinnor som nobbat dem och av tristess.

Rachel Jewkes, en ledande forskare i båda studierna, säger att våldtäkt trivialiseras fullständigt av en stor andel av männen och att det anses vara en legitim aktivitet. Hon anser att Sydafrikas historia med apartheid och tillhörande trauman är en del av förklaringen till den höga frekvensen sexuellt våld i landet.

Apartheid har bidragit till en kultur av straffrihet kring våldtäkt i Sydafrika, säger Jewkes, män som blev illa behandlade eller upplevde trauma under deras barndomsår är i mycket högre grad benägna att begå våldtäkt och tillägger att apartheid förstörde familjeliv och fostrade ett våldsamt och antisocialt beteende.

Under apartheidperioden tillämpades sällan civilrätt vilket, enligt Jewkes, har bidragit till en kultur av straffrihet. Hon säger vidare att ingripande i barndomen fokuserat på att bygga upp en mer styrkande och givande barndomsmiljö, i synnerhet för pojkar, måste tillämpas och att de måste bli värt besväret för kvinnor att anmäla sexuellt våld.

USA Today

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt