söndag 21 november 2010

Serbiska myndigheter försöker stoppa falska asylsökare

ZIGENARINVASIONEN Den serbiska nyhetsförmedlaren B92 rapporterar i dag om att myndigheterna i landet ska öka kontrollen vid landets gränser för att försöka minska antalet falska asylsökare från att lämna landet och ta sig till framför allt Sverige.

Ivica Dačić, serbisk inrikesminister, säger att det i huvudsak rör sig om albaner från södra delen av Serbien och zigenare från staden Vojvodina och framhöll att det är nödvändigt att stoppa flödet för att inte urholka det nyligen slopade visumtvånget.

Ungefär 8 000 människor från Serbien har sökt asyl i de länder dit de flesta falska asylsökare tar sig till – Sverige, Tyskland och Belgien sedan början av året.

Dačić säger också att säkerheten vid gränserna ska höjas och att undersökningar ska inledas för att avgöra om det är företag som är inblandade i att organisera resor för falska asylsökare men tillade samtidigt att gränspolis i EU-länderna har större möjligheter att övervaka gränserna. En misstanke PI kunde verifiera redan i börjav av oktober efter tips från en insatt person.

Det största antalet så kallade asylsökare finns i Sverige. Siffrorna ligger mellan 5 000 och 6 000 under de första tio månaderna i år. I Tyskland finns ungefär 2 000 och mellan 600 och 700 i Belgien för samma period.

Under de nästkommande dagarna kommer han att tala med representanter från de etniska grupperna och se till att alla har klart för sig vad som kan hända om visumfriheten för Serbiens medborgare missbrukas och antalet asylsökare fortsätter att stiga.

Dačić säger att Serbien är redo för ett återsändande enligt ett avtal som ska sättas upp inom några dagar och att serbiska myndigheter tillsammans med sina samarbetspartners i EU ska göra sitt bästa för att reducera antalet falska asylsökande.

Han poängterar också att rumänska myndigheter brukade dra in passen för dem som omotiverat sökte asyl och blev återsända till Rumänien, något som den europeiska människorättsdomstolen i Strasbourg sedan hävde.

B92

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt