tisdag 16 november 2010

Kristen pakistansk kvinna dömd till döden

ISLAM En kristen pakistansk kvinna, mor till fem barn, har dömts till döden genom hängning för att ha ”hädat” profeten Muhammed. Domen förkunnades på måndagen den 8 november efter påtryckningar från muslimska extremister.

Aasya Noreen är den första kvinnan som dömts till döden genom landets vida fördömda lag mot att häda islam. Kvinnans advokat säger att hon bland annat anklagas för att ha förnekat att Muhammed var en profet.

Noreen har suttit isolerad i fängelse sedan juni 2009 då hon pressades att avsäga sig kristendomen. Grälet ska ha utbrutit efter att en fru till en byäldste sänt iväg henne för att hämta vatten i ett distrikt cirka 75 kilometer bort. De muslimska kvinnorna sa till Noreen att det är vanhelgande att dricka vatten uppsamlat av en icke-muslim. Noreen hade då svarat ”är vi inte alla människor?”, vilket ledde till det hela utvecklades till en dispyt.

De muslimska kvinnorna berättade vad som hänt för en muslimsk präst som anmälde det till polisen strax efter. Kvinnorna anklagade plötsligt Noreen för att häda Muhammed. Ett flertal muslimska män som jobbade på fälten i närheten tvingade sig in i deras hus och torterade både Noreen och deras barn. Polis kom till platsen och eskorterade bort kvinnan, mest för hennes egen säkerhet.

Människorättsorganisationer har sedan länge kritiserat Pakistans blasfemilagar som de anser alltför ofta används för att hämnas dispyter eller förtrycka religiösa minoriteter.

Av Pakistans totala befolkning på knappt 185 miljoner är drygt fyra miljoner kristna. Hittills har ingen avrättats i enlighet med lagen, de flesta försätts på fri fot efter flera års lidande under fruktansvärda omständigheter i fängelse. Medborgargarden har dödat åtminstone tio personer efter anklagelser om blasfemi. Mellan 1986 och 2009 har minst 974 personer anklagats för att ha hädat koranen eller Muhammed.

En vecka före domen förkunnades besökte Noreens man henne i fängelset. Hon sa då att Jesus skulle rädda henne från de falska anklagelserna. Hon har nu överklagat domen.

Compass

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt