fredag 5 november 2010

Politisk strid om minareter i Botkyrka

ISLAM I Botkyrka kommun i Stockholm har en politisk strid brutit ut gällande tilläggandet av ett par 28 meter höga minareter till en redan färdig byggplan. Den socialdemokratiskt ledda majoriteten i samhällsbyggnadsnämnden kör över oppositionen, förvaltningen och grannarna i närområdet.

Det är den Islamiska stiftelsen som sedan lång tid tillbaka planerat och beviljats lov för att bygga ett allaktivitetshus i Alby i Botkyrka, något som sverigedemokraternas lokala avdelning motsäger sig.

Smhällsbyggnadsnämnden gick nyligen med på att tillåta avvikelser från den redan fastlagda planen. Dessa innebär bland annat klartecken för att bygga till två minareter på vardera 28 meter – ett tillägg som nämnden anser vara ”av mindre omfattning”. En tidigare maxhöjd för bygget låg på elva meter.

Oppositionen riktar hård kritik mot nämnden som påpekar att minareterna inte var en del av den ursprungliga planen och kräver i ett gemensamt yrkande till nämnden att originalplanen ska följas och att minareterna inte ska byggas högre än elva meter.

– Det är givetvis ett klart brott mot vad som tidigare har godkänts vad gäller höjden på byggnaderna. För det första fanns inte minareterna med och för det andra blir de mer än dubbelt så höga.

Edip Noyan (M), ledamot i samhällsbyggnadsnämnden

– Man kan inte först komma med en viss planering för att helt plötsligt komma med andra planer som klart bryter mot vad man tidigare fastslagit. Området är ju planlagt för något annat än det man nu ska bygga.

Lars Johansson, gruppledare Folkpartiet

– Detta är en fråga om respekt för ordning. Dessutom kan man inte hävda att avvikelsen på maxhöjden är av mindre omfattning.

Stefan Dayne (KD)

En majoritet av grannarna i närområdet är negativt inställda till bygget.

Medan förvaltningen konstaterar att höjden på minareterna med råge överskrider detaljplanens höjd och därmed inte kan bedömas som en ”mindre avvikelse” säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Peter Nyberg (S) att tillägget av minareterna visserligen inte stöds av planen med att de visst är av karaktären ”mindre avvikelse”:

– Majoriteten i nämnden ser gärna att Botkyrkas bebyggelse uttrycker den mångfald som finns i kommunen. I detta fall var vår bedömning att minareterna kan anses vara i linje med detaljplanens syfte.

Dagen

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt