lördag 6 november 2010

Politiskt Inkorrekt och samizdat-kulturen

MEDIA Debattören och journalisten Per Gudmundson publicerade i onsdags ett inlägg på sin blogg om det svenska debattklimatets tillstånd. Huvudbudskapet var följande: I etablerad media existerar idag politiska tabun, vilka har medfört att många svenskar upplever svårigheten att offentligt hävda en avvikande åsikt, av rädsla för vedergällningar som kan mynna ut i direkt våld. Detta har gett upphov till att det i skuggan av traditionell press har växt fram en parallell nyhets- och debattförmedling. Däribland nyhetssajten Politiskt Inkorrekt. En föga kontroversiell utan snarare vedertagen betraktelse alltså. Men reaktionerna från etablissemangsmedia lät inte vänta på sig. Medier såsom Expressen, UNT och Medievärlden blev märkbart provocerade av att Gudmundson jämförde Politiskt Inkorrekt och andra regimkritiska medier med samizdat i Sovjetunionen.

Ann-Charlotte Marteus bjuder på det största självmålet när hon inte uppskattar liknelsen med hur dissidenter tvingades bedriva opinionsbildning under kommunismen. Ingen har urholkat fler begrepp än denne Marteus som spårat ur fullständigt i sitt skrivande om SD. Sverigedemokraternas reklamfilm i TV4 kommenterade hon såhär:

Jimmie Åkesson tappar håret. Ser ni? Den brutala, primitiva skinnskallen bryter fram. Hans ljusa kavaj övergår i en grön nylonnyans. Får muddar. Blir en bomberjacka. Hans putsade skor växer ut till stålhättekängor. SD har visat sin rätta karaktär. Hat.

Håkan Holmberg på UNT döljer inte heller sitt förakt för de kritiska röster som hans egen tidning hade tystat.

Att jämföra detta med rasistiska bloggares sätt att utnyttja ett öppet samhälles yttrandefrihet är naturligtvis grovt förolämpande mot alla dem som under decennier och med stora risker för sin egen säkerhet försökte hålla en frihetens fönsterspringa öppen i det totalitära sovjetsamhället.

Det låter otvivelaktigt som att Holmberg är av uppfattningen att hans egna floskler är yttrandefrihet medan hans kritiker bara ”utnyttjar” en yttrandefrihet de egentligen inte borde ha rätt till. Apropå förolämpningar. Är det inte förolämpande mot nazismens offer att all invandringskritik i Sverige likställs med Förintelsen? Man kan verkligen prata om att förringa historiska illdåd om en reklamfilm i TV4 eller en rondellhund anses vara lika kränkande och stötande som att skicka folk till koncentrationsläger.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt