fredag 12 november 2010

Polska hemsjukvårdare rånade åldringar

HÄNSYNSLÖST De tre rånarna ringde upp åldringar och utgav sig för att vara från hemtjänsten och skulle komma för att smörja deras händer och fötter. I själva verket ville de bara komma in i bostäderna för att lägga beslag på de gamlas värdesaker och pengar. En vaksam granne till en 98-årig kvinna fattade dock misstankar, ringde polisen och de tre misstänkta kunde gripas på bar gärning.

De tre, en kvinna och två män, har nu åtalats vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för sex försök och stölder hos pensionärer. Kriminalinspektör Ulf Lokrantz vid polisens CIRKA-grupp som arbetar speciellt med åldringsbrott säger att man följt rånarnas färd genom Sverige.

Vi har kunnat följt deras brottsbana i Sverige från Malmö och upp mot Västsverige. Sedan de här tre greps har vi inte fått några anmälningar med liknande mönster.

Sedan polisen gripit dem på Fjällbogatan i Göteborg kunde man hitta listor på 23 namngivna pensionärer, alla i åldrarna 95 år och äldre. Polisutredningen visar att de tre, två danska medborgare och en svensk, men alla av polskt ursprung, med all sannolikhet har hittat sina offer på Internet. Sedan har de systematiskt kontaktat sina offer och utgett sig för komma från hemtjänsten eller vårdcentralen och velat komma och prova olika salvor på offren.

Den yngre mannen av de tre har medgett vissa omständigheter. Men kvinnan och den äldre mannen förnekar helt och hållet brott. De tre har suttit häktade sedan 10 september och åtalas nu vid Göteborgs tingsrätt.

GT/Expressen

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt