onsdag 24 november 2010

Uppsalas kommuner ska utbildas i PTSD

UPPSALA Uppsala läns kommuner, landsting och Arbetsförmedling har fått 1,2 miljoner kronor i bidrag från Migrationsverket för att kompetenshöja sin personal i posttraumatiskt stressyndrom, PTSD.

PTSD drabbar vanligtvis människor som varit med om exempelvis misshandel, våldtäkt, krig eller en naturkatastrof.

Det påstås att många av de flyktingar som kommer till Sverige lider av detta och att den personal som kommer i kontakt med dem ofta inte vet hur de bäst ska bemöta dem. Därför har nu Östhammars kommun, tillsammans med länets övriga sju kommuner, landstinget och Arbetsförmedlingen, sökt – och fått – bidrag från Migrationsverket för att utbilda och kompetenshöja sin personal.

Peter Nyberg, chef för arbetsmarknadsenheten i Östhammars kommun, tycker att kunskapsnivån kring PTSD genrellt är låg inom kommunen och att det känns bra att de nu kan prioritera detta viktiga område. Han berättar också att projektet sträcker sig över ett år och att de har för avsikt att sätta igång så fort en projektledare anställts.

En fördjupad utbildning på högskolenivå på 40 platser ska erbjudas personal som arbetar med denna grupp människor. Personal som mer sällan kommer i kontakt med dem kommer att få gå på ett halvdagsseminarium.

Syftet är att nyanlända, flyktingar och så kallade ensamkommande barn ska mötas med en ökad förståelse och ett aktivt arbete med att söka möjliga symptom så att nödvändig hjälp kan sättas in.

PI kommenterar: Med tanke på att en försvinnande liten del av de som årligen kommer till Sverige är riktiga flyktingar (av de 1,3 miljoner invandrare som sedan 1980 kommit till Sverige har endast lite drygt fem procent varit riktiga flyktingar) tycker man att detta inte borde vara ett alltför utbrett problem.

Däremot har Sverige den sämsta våldtäktsstatistiken i hela västvärlden, något man också kan få PTSD av. Där kanske en del av förklaringen ligger. Ett problem som också kan härledas till “flyktingar” och “ensamkommande barn”.

UNT

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt