onsdag 10 november 2010

Mamma döms för omskärelse av son med sax

LUND En 27-åriga kvinna som stod åtalad för att ha omskurit sin fem dagar gamla son med en sax fick i dag sin dom.

Då kvinnan var gravid frågade hon sin barnmorska om hur hon skulle gå tillväga för att få sin son omskuren och fick då svaret att sådana ingrepp inte utförs i Sverige, vilket är felaktigt. Då det var mycket viktigt för henne av kulturella skäl kände hon att tiden började rinna iväg och beslöt att utföra ingreppet själv.

När sonen var fem dagar gammal försökte hon omskära sonen med en en sax och gav honom Alvedon efteråt. Såret slutade inte blöda och de uppsökte barnakuten där man inte heller lyckades få stopp på blödningen. Pojken fick sövas ner och en läkare utförde en komplett omskärelse.

Läkaren som utförde omskärelsen förklarar i domen att den smärtlindring som Alvedon ger i det här fallet är otillräcklig. Den dömda kvinnan är utbildad undersköterska i sitt hemland och har enligt egen uppgift där assisterat vid ett antal omskärelser.

Enligt lagen om omskärelse av pojkar är det inte tillåtet att genomföra omskärelse utan att antingen vara legitimerad läkare eller ha särskilt tillstånd. Lunds tingsrätt anser också att då kvinnan är sjukvårdsutbildad måste hon insett att pojken skulle utsättas för betydande smärta som konsekvens av hennes handlingar och att ingreppet skulle vara stressande och ångestladdat.

Dom

Benedicta Melong Nges, 830428, kamerunsk medborgare, döms för misshandel till villkorlig dom och 80 dagsböter samt ett skadestånd på 16 800 kronor till sin son.

Lunds tingsrätt B 1962-10

Sydsvenskan

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt