fredag 19 november 2010

Niqab i skolan: JO kritiserar DO för utdragen handläggning

JO-KRITIK Den numera rikskända extremmulimskan Alia Khalifa, 20 år, som sveper in sig i en niqab, blev först avstängd från barnskötare-utbildning vid Tensta/Åsö vuxengymnasium i januari 2009 då rektorn ansåg den extrema klädseln inte var kompatibel med yrkesvalet samt inte minst utbildningsperioden. Den externa praktiken och pedagogiken kräver att man ser ansikttrycken och är viktiga inslag inom ramen för detta, resonerade rektorn. Men Alia Khalifa accepterade inte det och utnyttjade vår akilleshäl; religionsfriheten och DO-anmälde skolan. Hon ansågs sig diskriminerad av religiösa skäl. Och alla andra skakade på huvudet åt hennes bisarra medeltida livstil.

Sedan dess har frågan stötts och blötts på DO. Handläggningstiden närmar sig snart två års tid och ingenting har hänt utom på en punkt. Alia Khalifa fick fortsätta sin utbildning trots pågående utredning. Den 9 augusti 2010 JO-anmälde Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (FP) DO angående bland annat långsam handläggning. Edholm anser även att Khalifa och andra med niqab inte ska kunna skola om de klär sig så. Något hon sagt flera gånger i media.

Kritik mot handläggningstiden

"Jag är mycket kritisk", skriver nu JO om DO:s handläggning.

DO:s Katri Linna fick anmälan av JO och svarade bland annat att utredningar som rör utbildningsväsendet ofta är komplexa och ofta innehåller de inslag av diskriminerande eller sexuella trakasserier. Av den anledningen måste det hanteras skyndsamt när det handlar om barn, men i det här fallet handlar det om en vuxen varför skyndsamheten inte är lika angelägen, enligt DO.

Sammanfattningsvis tycker DO att "tiden är rimlig" eftersom det är en juridiskt komplex fråga som krävt omfattande rättsutredningar.

JO är inte nöjd med DO:s svar, utan riktar skarp kritik. Man skriver att handläggningen periodvis präglats av passivitet och lyfter exempel som att det tog över fem månader innan DO begärde ett yttrande från huvudmannen Stockholms stad och att DO, utöver ett telefonsamtal med eleven (Khalifa), inte vidtagit någon åtgärd alls sedan sedan den 19 mars.

Apropå den principiella vikt ärendet har skriver JO avslutningsvis att man ser särskilt allvarligt på passiviteten: " Det är inte heller försvarbart att i ett sådant ärende skjuta på avgörandet på det sätt som skett. Snarare hade ett skyndsamt ställningstagande varit av stor vikt. Jag är mycket kritisk till DO:s handläggning av ärendet.".

DN

Ny elev – nya bekymmer. I september började en ny extrem mulimska med niqab att studera på lärarutbildningen på Stockholms universitet.

Christian Edling, jurist och jämlikhetssamordnare på Stockholms universitet, har tidigare sagt att nästan ingen kommun eller skola tar emot niqabklädda när man ska göra sin praktik.

Intervju med Alia Khalifa

– De negativa reaktionerna från samhället är väl något som jag får ta för att få komma till paradiset. Det är väl en prövning.

Alia säger att hon tror på paradiset och vill komma dit. Visst finns det olika tolkningar inom islam om huruvida det räcker för kvinnan att täcka huvudet, säger hon.

– Förhållandet mellan Gud och människan är personligt. För mig känns det rätt att täcka ansiktet.

Alias pappa arbetade som polis i Egypten där en statstjänsteman i början av 90-talet inte öppet fick visa sin religiositet. Familjen fick uppehållstillstånd i Sverige. I folkbokföringen gav föräldrarna sina tre barn var sitt svenskt namn: Anne, Mats och Annika – till minstingen Alia. Nu pratar Alia ibland om att hon vill flytta tillbaka till det Egypten som pappa flydde från, eftersom hon känner sig ofri i Sverige.

DN

Hennes bror Mats är Anas Khalifa, extremisten som umgås med dömda terrorister och som predikar om paradiset för småbarn i diverse källarmoskéer landet runt. Han är ökänd.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt